« STC Magazine
Magazine Träning

3 tips för att bygga muskler snabbare

Känns det som att ditt slit på gymmet inte ger något synligt resultat? Här kommer tre tips för att bygga muskler mer effektivt.

1. Öka vikten
Träningsbelastningen är den största faktorn att ta hänsyn till när det gäller att få större muskler. Så fort 3 x 10 upprepningar med en viss vikt börjar kännas ”enkel” är det dags att växla upp och lägga på tyngre vikter. De sista 2-3 repetitionerna ska vara riktigt, riktigt tuffa. Receptet för att få en muskel att växa är som bekant att utsätta den för belastning.

Tips! Ha som vana att skriva upp hur mycket du orkar lyfta – dels är det svårt att hålla siffrorna i huvudet och dels är det en härlig motivator att se hur du utvecklas över tid.

2. Satsa på flerledsövningar
Flerledsövningar är precis vad det låter som: övningar där fler än en led aktiveras åt gången. Fördelen med det gentemot isoleringsövningar är att flera muskelgrupper tränas samtidigt vilket i sin tur innebär att du kan utsätta den specifika muskeln för högre belastning. Och som vi pratade om i föregående punkt: högre belastning = större och starkare muskler.

Tips! Exempel på flerledsövningar: marklyft, chins, rodd och knäböj.

3. Minska vilan
Hur trevligt det än kan vara att småsnacka mellan seten är det inte receptet för att nå resultat snabbt. Forskning har visat att fler set är betydligt effektivare för att höja nivåerna av tillväxthormon och allra bäst hålls nivåerna uppe om vilan hålls till mellan 60 och 90 sekunder. Vilar du mindre hinner du också fler övningar – win-win alltså.

Bli medlem
Välkommen in i gemenskapen
Välkommen att börja träna på någon utav våra 90 klubbar i Sverige
Sidan laddar