10 Vanliga frågor och svar om träning och hälsa

Förlänger motion livet? Måste man kolhydratladda innan stora prestationer och hur länge behöver man träna för att nå resultat? Vi svarar på 10 vanliga frågor inom träning och hälsa.

1. Förlänger motion livet? Fysisk aktivitet påverkar kroppens alla organ på ett positivt sätt. Forskning visar till och med att de som tränar och rör på sig regelbundet lever i snitt minst 10 år längre än de som inte är fysiskt aktiva. Risken för allvarliga sjukdomar minskar och du återhämtar dig bättre efter sjukdomar och skador.

2. Är det viktigt att äta direkt efter träning? En tumregel är att äta inom en timma efter ditt träningspass. Eftersom träning bryter ner din kropp är mat en viktig del av återhämtningen. Men det är inte på liv och död förstås, du behöver inte kasta i dig en banan när du fortfarande har andan i halsen.

3. Är det viktigt att äta precis innan träning? Det är inte farligt att träna på tom mage, men du kan känna dig trött och låg på energi. Ska du träna tidigt på morgonen kanske du inte är så sugen på en stor frukost. Men då kan en smoothie du förberett dagen innan vara ett bra alternativ.

4. Om jag tränar tung styrketräning, hur länge måste jag vänta tills jag tränar samma muskler igen? Om du kör ett ordentligt styrkepass är det viktigt att återhämta den valda muskelgruppen innan du tränar samma muskelgrupp hårt igen. Försök låta musklerna vila minst 48 timmar mellan passen så att de hinner återhämta sig.

5. Är det viktigt att kolhydratladda inför en stor prestation? Ska du springa ett långt lopp som Göteborgsvarvet eller Stockholm Marathon, åka Vasaloppet eller göra någon annan aktivitet som pågår under lång tid och kräver mycket energi kan det vara smart att kolhydratladda veckan innan. Du behöver självklart inte äta pasta till frukost, lunch och middag. Se till att ha en varierad kost och brassa på med bra kolhydrater som rotfrukter, pasta, råris och grovt bröd.

6. Är det farligt för äldre att träna intensiv konditionsträning? Nej, det är inte farligt för äldre att träna intensivt så länge man inte har problem med hjärtat, eller någon annan sjukdom där det avråds från sådan träning.

7. Är det farligt att träna om man är druckit alkohol dagen innan? Nej, det är inte farligt att träna dagen efter du druckit alkohol, men kanske känner du dig orkeslös har svårt att koncentrera dig lika bra som vanligt vilket ökar risken för skador. Så ta det lite försiktigt. Läs mer om alkohol och träning.

8. Hjälper stretching mot träningsvärk? Det finns faktiskt ingen forskning som bevisar att stretching skulle hjälpa mot träningsvärk. Däremot kan det kännas skönt att stretcha efter ett träningspass. Är ditt mål att bli rörligare så har stretching däremot god effekt.

9. Kommer jag få jättestora muskler om jag börjar styrketräna? Nja, som med all träning beror det på. Styrketräning gör dina muskler starkare och får dem att växa, men för att dina muskler skulle bli väldigt stora krävs tung styrketräning och att du hela tiden utmanar dig själv med tyngre och tyngre vikter.

10. Hur länge måste man träna för att det ska ge resultat? All träning ger resultat. Det är det enkla och korta svaret. Hellre en promenad på 10 minuter än ingen alls, och hellre tre armhävningar än noll. Varje liten sak du gör spelar roll i längden. Bra va!?

Andra artiklar

Bli medlem

Bli medlem

Våra flexibla medlemskap finns i många varianter bara för att passa just dig och din träning.