3 tips för dig som står och jobbar

Innebär ditt jobb att du står mycket? Oavsett om du jobbar i butik, föreläser eller hjälper patienter är det viktigt att du hjälper din kropp att orka långa dagar till fots. Här kommer tre tips som är perfekta för dig som står upp och jobbar!

Stillasittande är som bekant en av de största hälsobovarna just nu, men faktum är att långa dagar ståendes också sliter på kroppen. Undvik ömmande ryggar och trötta fötter med de här tipsen:

1. Stärk ryggen Ländryggen är den del av kroppen som tar mest stryk av långa dagar ståendes, så att fokusera lite extra på rygg- och coremusklerna under passen är väl värt svetten. Kika på våra onlinepass (https://www.stc.se/utbud/online-training/), för tips på coreövningar.

Under arbetsdagen kan du istället köra ”Halv nerrullning” – en övning som öppnar upp ländryggen samtidigt som du tränar coren:

  1. Sitt med böjda ben och placera händerna under låren.
  2. Rulla sakta bakåt och nedåt, kota för kota tills armarna är helt sträckta.
  3. Jobba dig sakta tillbaka till utgångsläget utan att använda händerna som hjälp.
  4. Upprepa 10 gånger, gärna flera gånger under dagen.

2. Byt position – ofta Vi har alla positioner vi lätt hamnar i, kanske hänger du på ena höften eller har alltid tyngdpunkten på vänster fot? Växla! Och se över möjligheterna till att komma ner på huk, på ett knä eller varför inte sitta i jägarvila mot en vägg? Det viktigaste är att du byter position så att du varierar belastningen på dina muskler och leder.

3. Rulla loss Enklaste sättet att ge trötta och spända benmuskler ett break? Foam rollers (https://www.stc.se/shop/grid-orange/)! Genom att rulla över dina ömmande muskler ändrar du muskelvävnadens kvalité och hjälper dem att slappna av. Rulla ca: 30 sekunder per område och gå igenom hela benen. Tips! Under fossingarna kan du istället rulla en golf-, eller bandyboll.

Andra artiklar

Bli medlem

Bli medlem

Våra flexibla medlemskap finns i många varianter bara för att passa just dig och din träning.