4 tips för en friskare vinter

En näsa som rinner, svidande hals och dunkande huvudvärk? Det kan vara oundvikligt att trilla ner i förylningsträsket någon gång per vinter. Så här gör du för att påskynda återhämtningen och förbygga nya förkylningar.

Sömn Det tål att sägas om och om igen – sömnen är grundläggande för vår kropps återhämtningsförmåga och spelar en central roll för vilka resultat du uppnår med din träning. Var därför extra noga med att få de timmar sömn du behöver under vintermånaderna, i synnerhet om du känner dig krasslig. Ju mer sömn desto kortare blir sjukdomsförloppet, helt enkelt.

Förebyggande träning Direkt efter ett intensivt träningspass är vi som mest mottagliga för olika typer av infektioner. Därför bör du helst undvika att gå på ett mingel eller bio direkt efter du tränat. Det är egentligen ganska logiskt: din kropp är upptagen med att reparera och bygga upp dina muskler vilket gör det enklare för bakterier att ta sig förbi ditt försvar. Det är så klart inte bra att träna när du är sjuk, det är däremot till din fördel att hålla igång regelbundet. Lika väl som vår kropp blir starkare och kvickare blir våra immunförsvarsceller det och kan ta itu med sin fiende snabbare och mer effektivt.

Fyll på med energi Kolhydrater och vitaminer är lika grundläggande i fråga om återhämtning. Man brukar säga att kroppens kolhydratslager räcker för ungefär 60–90 minuters aktivitet – sen är det dags att fylla på för att återuppbygga energiförrådet och immunförsvaret. Se till att äta mycket frukt och grönt, regelbundna mellanmål och att fylla på med ny energi direkt efter träningspasset. Din kropp kommer tacka dig!

Hygien Förkylningsvirus är luftburet, det betyder alltså att om du nyser och passerar någon så riskerar denna att bli smittad. Men, virus smittas även via direktkontakt, det vill säga genom att skaka hand eller ta i ett handtag som någon småkrasslig tagit i innan. För att minimera risken att själv bli smittad är det därför bra att vara extra noggrann att torka av bänkar och träningsmaskiner efter dig under denna period.

Andra artiklar

Bli medlem

Bli medlem

Våra flexibla medlemskap finns i många varianter bara för att passa just dig och din träning.