5 tips för att fixa jobbstressen

Har du alldeles för mycket att göra på jobbet? Låt inte en stressig period gå över i något långvarigt – här kommer fem tips på vad du själv kan göra för att hålla stressnivåerna nere.

1. Träna Hur frestande det än kan vara att byta ut träningspasset mot soffan eller sängen är det fel väg att gå. Träning gör oss mer produktiva, höjer lyckonivåerna och framförallt: regelbunden träning sänker stresshormonerna i kroppen.

2. Vila Bryt negativa och stressiga tankespiraler genom att varva ner 1–2 timmar innan läggdags med en skärmfri aktivitet som ett bad, en bok eller varför inte ett yoga/stretchpass? Då blir det lättare att ge kroppen den sömn den så väl behöver för att återhämta sig.

3. Pausa Att ta regelbundna pauser hör till det viktigaste du kan göra för din kropp. Jobbar du framför en skärm gäller 20-20-20 metoden, var 20:e minut ska du flytta blicken 20 meter bort under 20 sekunder för att ge ögat vila.

20-20-20-metoden räcker dock inte som paus för hjärnan, riktigt produktiv blir du om du tänker 45-10. Jobba i 45 minuter och ta sedan paus i 10 minuter. Studier har nämligen visat att hjärnan bara fixar att fokusera på samma sak i 45 minuter – anpassa dig efter det. Och du, att kolla Instagram räknas inte som paus.

4. Promenera Se lunchrasten som en chans att samla D-vitamin och öka syresättningen till hjärnan. Du behöver inte ge dig ut på någon powerwalk, en kort sväng runt kvarteret gör stor skillnad när det kommer till hur pigg du känner dig.

5. Unna Ge dig själv (och kollegorna) lite motivation längs med vägen – turas om att styra upp mellanmål med goda smoothies eller nyttiga bakverk (spana in våra recept för inspiration) och se till att boka in något roligt för att fira att ni fixade den här perioden!

Andra artiklar

Bli medlem

Bli medlem

Våra flexibla medlemskap finns i många varianter bara för att passa just dig och din träning.