5 tips som ger höstpepp

Känner du att orken flyger sin kos tillsammans med flyttfåglarna? Du är inte ensam, var tionde svensk uppger att de blir tröttare och mår sämre under hösten. Men eftersom vinterdvala fortfarande inte slagit igenom i människobyn gäller det att ta till andra knep. Här kommer därför fem tips som kan lindra höstdeppen.

Det kan kännas tufft att höra höstälskarna hojta att det är så mysigt att dricka te och tända ljus när man själv känner att mörkret sluter sig kring en. Men det finns sätt att sätta sig på tvären mot tröttheten – här kommer våra fem bästa tips

1) TRÄNA Låt endorfiner bli dina bästisar den här hösten och varva gruppass med träningsdejter och cykling till jobb eller skola. Att träning skrivs ut på recept till patienter med depression sker av en anledning. Känns det för tufft att ta sig till gymmet? Börja med någon av våra onlineklasser

2) FÅNGA D-VITAMIN

Det lättaste sättet att pigga upp kroppen är att kliva ut i dagsljuset – då dämpas påslaget av melatonin, kroppens sömnhormon. En kvart i solen är dessutom vad som krävs för att kroppen ska kunna täcka dagsbehovet av D-vitamin. Jobbar du inomhus kan du hjälpa kroppen att känna av dygnsrytmen genom att sitta nära ett fönster.

3) TA EN EXTRA TOMAT

Du vet det gamla uttrycket ”an apple a day..”? När forskare vid universiteten i Warwik och Brisbane undersökte 12 000 personers matvanor visade det sig att de som åt frukt och grönt inte bara var friskare, de kände sig också lyckligare. Och resultatet kommer direkt – redan dagen efter grönsaksintaget. Störst påverkan hade uppväxlingen från en portion till två. Så ta ett extra äpple.

4) VÅGA VÄGRA VILA

Nu får du borste från vad vi brukar säga om att lyssna inåt, för nästa tips handlar om att göra tvärtom: se din trötthet som ett tecken på att du behöver aktivitet, inte vila. Åtminstone om du fått dina 7–9 timmars nattsömn. Först när du kämpat igenom den onda trötthetscirkeln kan den brytas. Aktivering kan vara något så litet som att ta en promenad.

5) ÖKA LIVSUTRYMMET

Forskning har visat att risken för att drabbas av en depression ökar ju mindre ens livsutrymme är. De tunga känslorna får större utrymme om du enbart rör dig mellan ditt hem, mataffären och arbetsplatsen. Om du istället testar nya träningspass, prövar nya restauranger eller gör utflykter till nya platser ökar du ditt livsutrymme. Känslorna finns kanske kvar men i relation till allt nytt och meningsfyllt som händer i ditt liv ges de inte samma utrymme. Här kan du se hela gottepåsen av pass du kan pröva på STC.

Andra artiklar

Bli medlem

Bli medlem

Våra flexibla medlemskap finns i många varianter bara för att passa just dig och din träning.