7 tips för att komma upp på vintermorgnarna

Så här under den mörka årstiden kan det kännas ganska motigt att ta sig upp på morgonen och vi behöver nog alla lite motivation för att lyckas lämna den varma sköna sängen och bege oss ut i kylan. Hör du till dem som brukar ge snooze-knappen en rejäl workout varje morgon? Då kan nog dessa tips komma väl till pass.

1. Sov en timme extra – på kvällen Skippa tuppluren på eftermiddagen och gå och lägg dig en timme tidigare istället. Ju längre sammanhängande sömn du fått under natten, desto mer utvilad kommer du att känna du dig på morgonen.

2. Göm väckarklockan Genom att ställa väckarklockan en bit ifrån sängen måste du gå upp för att stänga av den. Gömmer du den dessutom på ett svåråtkomligt ställe och behöver leta lite efter den, så är du redan på fötter och har hunnit vakna till innan du fått tyst på den.

3. Belöna dig själv Har du något att se fram emot blir det enklare att komma upp ur sängen. Ladda exempelvis kylen med en riktigt läcker frukost, så är chansen att du börjar längta till morgonen redan på kvällen.

4. Ta vara på dagsljuset Passa på att ta en promenad mitt på dagen. Även om det är molnigt får du i dig dagsljus som hjälper dig bilda D-vitamin. Det gör dig piggare överlag och gör det också enklare att komma upp på morgonen. Hinner du inte vara ute i solen kan du fylla dagsbehovet av D-vitamin genom att dricka magra mjölkprodukter, äta ägg, lax och makrill och mumsa kantareller.

5. Vakna till musik En gäll väckarklocka är kanske effektiv, men föga trevlig att vakna till. Irritationen kan göra att man bara vill stänga av den och fortsätta sova. Ställ klockan på mobilen eller stereon med din favoritmusik istället. Så vaknar du upp långsamt och behagligt och kan dessutom fortsätta lyssna medan du äter frukost, gör dig i ordning och piggnar till.

6. Tänd lyset Mörker gör oss naturligt trötta och så länge det är mörkt eller halvmörkt i rummet är risken större att du vänder dig om och somnar om igen. Koppla en timer till taklampan eller tänd den så snart väckarklockan ringer så blir det enklare att gå upp. Numera finns även speciella väckarklockor som simulerar dagsljuset och väcker dig långsamt med ett gradvis starkare sken.

7. Träna Du behöver inte träna just på morgonen om du inte vill, även om en morgonpromenad kan göra underverk för både humör och ork. Men huvudsaken är ATT du tränar. Det gör dig både piggare och friskare, samtidigt som du sover bättre och vaknar mer utvilad.

Andra artiklar

Bli medlem

Bli medlem

Våra flexibla medlemskap finns i många varianter bara för att passa just dig och din träning.