8 tips på hur du jobbar effektivt hemma

Att jobba hemma då och då kan vara skönt, men under en längre period krävs struktur och självdisciplin. Det är lätt att börja tänka ”jag ska bara” och ta tag i vardagspyssel som tvättkorg och middag, dessutom kan det blir ensamt och långtråkigt. Här kommer tips och pepp på hur du jobbar bra och produktivt från hemmakontoret.

1. Gör ett schema för dagen

Gör ett schema för arbetsdagen och prioritera dina arbetsuppgifter. Skriv en lista du kan bocka av under dagen och planera in möten, pauser och lunch. Glöm inte att du jobbar kontorstider även om du är hemma.

2. Bete dig som att du ska till jobbet

Gå upp, ät frukost, klä på dig och borsta tänderna. Såsar du runt i pyjamas hela dagen är risken stor att du aldrig kommer igång och dagen flyter ihop. Bete dig som om du ska gå till jobbet helt enkelt.

3. Lunch och raster

När du inte har kollegor runt dig finns det risk att du glömmer bort kaffepaus och lunchrast. Men det är viktigt att pausa för att öka koncentrationsförmåga och produktivitet. Kanske kan du och dina kollegor planera in en kafferast på länk?

4. Avstämning med kollegor

Glöm inte att kommunicera med varandra. Ha kontinuerliga avstämningar med dina kollegor så att alla är med på tåget och ingenting faller mellan stolarna. Glöm inte att prata med varandra om annat än jobb. Börja och avsluta mötena med att snacka som vanligt.

5. Vardagsmotionen

Att röra på sig är alltid viktigt, men kanske ännu viktigare när du jobbar hemifrån. Ta en promenad på lunchen eller låtsas som att du ska till kontoret på morgonen och gå ut en sväng för att sedan komma tillbaka och sätta igång arbetsdagen.

6. Distraktionsmoment

Försök att släppa distraktionsmoment som städning, tvätt och matlagning. Har du en partner som också jobbar hemma? Sätt upp gemensamma regler för hur ni jobbar och tar paus under dagen.


7. Ergonomi

Att sitta som en ostbåge i soffan eller hukad över en liten dator är inte det bästa för kroppen. Försök att vara påhittig för att förbättra ditt arbetsklimat. Gör i ordning en arbetsstation och varva sittande med stående. Lägg en bunt böcker under datorn så att du kan stå, eller koppla in tv:n som en extra skärm. Ta hjälp av varandra och var uppfinningsrika.

8. Håll dig positiv

Försök hålla dig positiv trots omständigheterna. Ta bort nyhetsnotiser som stressar igång hjärnan, håll ihop och stötta varandra när det känns tungt. Och kom ihåg att göra små saker som sätter guldkant på vardagen. Baka en god kaka, pynta hemmet med blommor och skapa en gemensam spellista där du och dina kollegor lägger in era favoritlåtar.

Andra artiklar

Bli medlem

Bli medlem

Våra flexibla medlemskap finns i många varianter bara för att passa just dig och din träning.