Bli kvitt stela axlar!

Mycket arbete från hemmakontoret? Brist på ergonomiska möbler? Det är lätt att dra på sig stela axlar, särskilt i dessa tider av mycket hemmaarbete. Lyckligtvis går stela axlar både att motverka och förebygga!

En överansträng kan lätt bli en inflammation, om du till exempel går med stela muskler från arbete till träningspass. Lika onödigt som irriterande. Oavsett vilket är det bra att ligga steget före, så du slipper problem med stelhet och värk i axlar. Här är fyra enkla stretchövningar.

Stretcha nacke Vi börjar uppifrån. Stå raklång med nedsänkta axlar. Låt huvudet sjunka med hakan mot bröstkorgen, så nära du kan. Tryck lätt med handen i nacken, håll 30 sekunder. Luta därefter huvudet åt vänster, så du känner att din högra axel sträcks ut. Håll i 30 sekunder med handen i nacken och upprepa sedan åt motsatt håll. Vila en minut mellan repetitionerna, upprepa i tre set.

Stretcha axlarna En övning du kan göra nästan när som, oavsett om du tränat eller kört ett jobbpass. Sträck ut höger arm tvärs över bröstet. Placera vänster hand utanpå din högra armbåge och stäck ut armen försiktigt. Du ska känna hur axelmuskeln stretchas, håll i cirka 30 sekunder. Repetera detsamma med vänster arm utsträckt. Upprepa i tre set. Övningen ökar flexibiliteten och får bort stelhet i axlarna.

Stretch i dörröppning En klassiker med dubbeleffekt, då både axlar stretchas och bröstkorg öppnas upp. Ställ dig i en dörröppning, placera höger handflata och underarm mot öppningen, med armen i 90 graders vinkel. Kliv med högerfot framåt till vänster och låt resten av kroppen följa med. Känn efter så det drar i framsidan av axeln ner mot bröstkorgen.

Huvudet mot marken Denna övning kräver helst en matta eller mjukt underlag. Stå på alla fyra, men placera pannan mot marken och greppa tag händerna bakom ryggen med raka armar. Lyft därifrån händerna så högt du kan framåt och uppåt, rulla samtidigt över huvudet från pannan till toppen på huvudet. Håll positionen i ungefär 30 sekunder, upprepa i tre set. Känn hur skönt det drar i både axlar och nacke.

Observera att inga övningar ska göra ont. Då är det säkrast att kontakta sjukgymnast. Men så länge du känner stretch under övningen och mjukare muskler efteråt är det bara att köra på! Har du stela leder och vill ha mer läsning så har vi en artikel om enkla övningar för pausgympa.

Andra artiklar

Bli medlem

Bli medlem

Våra flexibla medlemskap finns i många varianter bara för att passa just dig och din träning.