Bli kvitt stelhet i nacke och rygg

Suftplatt-nacken fick under fjolåret konkurrens av hemmakontor-nacken som nutida stelhetssymptom. Även 2021 ser ut att innebära fortsatt mycket jobb från hemmakontoret – så här motverkar du värk i axlar och nacke.

Stel nacke och rygg kan ställa till med mycket för vardagslivet. Ryggen innehåller många muskler, värk i dem gör varken gott fysiskt eller mentalt. Därför är det viktigt att ligga steget före, oavsett hur mycket eller lite du knegar hemifrån. Här är några övningar att göra regelbundet, för att undvika stelhet i nacke och bibehålla rörlighet i hela ryggen.

Bredbent framåtfällning

En enkel övning som släpper spänningar i nacke, axlar och rygg. Sitt rakt på en vanlig stol, med benen brett isär. Överkroppen ska få plats mellan benen, när du fäller kroppen framåt och stäcker armarna mot golvet. Slappna av i nacken och fall långsamt framåt. Nicka och skaka på huvudet i en långsam ”ja”- och ”nej”-rörelser, några gånger. Stanna kvar några djupa andetag innan du reser överkroppen igen.

För fler avslappningsövningar har STC finfina yoga- och bobybalance-pass du kan boka på https://www.stc.se/utbud/kropp-sjal.

Liggande rygglyft

En rörlig ländrygg är nyckeln för att låsa upp en mängd spänningar. Lägg dig på mage på golv eller matta, med ansiktet neråt och händerna bakom huvudet. Lyft bröstryggen, så du tittar rakt fram. Håll kvar några sekunder och känn ländryggen jobba, gå sedan tillbaka ner med ansiktet mot marken. Se till att slappna av i sätesmuskeln och benen. Det är ryggen som ska jobba. Liggande rygglyft är en okomplicerad övning, tre set med tio repetitioner tar inte många minuter. Men den kommer ge stor positiv effekt för din rygg.

Stålmannen

Dags att få med hela kroppen i en övning! Stå på knä med händerna i golvet. Knäna ska vara höftbrett isär, händerna i axelbredd. Lyft och sträck ut vänster arm och höger ben. Gå sedan tillbaka ner på golvet. Växla arm- och benpar. Tänk på att göra övningen kontrollerad och långsamt, sträck ut ordentligt. Håll höfterna parallellt med golvet, utan att svanka eller sjunka ihop med ryggen. Hela kroppen får jobba och du sträcker dessutom ut ryggraden med Stålmannen.

Och du, glöm inte att stretcha ordentligt efteråt. Det är en nog så viktig del av träningen!

Andra artiklar

Bli medlem

Bli medlem

Våra flexibla medlemskap finns i många varianter bara för att passa just dig och din träning.