Därför behöver du D-vitamin!

Varje vinter hör vi samma mantra, att D-vitamin är viktigt att få i sig under årets mörkaste månader. Men exakt varför är det så viktigt för oss människor? Här är fyra anledningar till varför du behöver få i dig D-vitamin under vinterhalvåret.

Svagare sol

Att solen är svagare under vintern är ingen direkt nyhet. Men faktum är att solstyrkan varierar så kraftigt i jämförelse med sommarhalvåret att kroppen inte kan bilda D-vitamin av den svenska vintersolen. Kroppen får klara sig på de lager du samlat på under sommaren. Eller genom livsmedel som fet fisk, ägg, mejeriprodukter eller svamp som är rika på D-vitamin.

Immunförsvaret

Normala doser av D-vitamin bidrar till att ditt immunförsvar funkar som det ska. Dessutom bidrar det till normala kalciumnivåer i blodet. Ett fungerande immunförsvar är extra viktigt under vintern, för att stå emot sega förkylningar eller säsongsinfluensor och andra tråkigheter.

Skelett och leder

D-vitamin behövs i våra kroppar för att dela upp kalcium och fosfat på rätt sätt till vårt skelett och våra leder. En bra benstomme och skelett är viktigt ju äldre vi blir, därför är det nödvändigt med normala doser D-vitamin året runt. Även din tandhälsa kan påverkas positivt av D-vitamin, har forskning visat.

Trötthet

Både nedstämdhet och trötthet sägs kunna påverkas av dina halter av D-vitamin i kroppen. Låga nivåer gör dig trött, normala nivåer gör dig piggare. Vintermörkret kan vara nog så nedstämmande för humöret. Därför gör du rätt i att få i dig ordentligt med D-vitaminer under vintern.

Tänk på att även om tillskott är bra så är en god och varierad kost den bästa grunden för din kropp

Andra artiklar

Bli medlem

Bli medlem

Våra flexibla medlemskap finns i många varianter bara för att passa just dig och din träning.