Därför ska du vinterbada

Starkare immunförsvar, mer energi och en hejdundrans endorfinkick. Det är bara några av fördelarna du får om du vinterbadar. Den härliga naturupplevelsen är såklart ett plus i kanten. Vad säger du, är detta året som du börjar vinterbada?

Allt fler har börjat med en kylig tradition, nämligen vinterbad. Men varför ska man utsätta sig för de där rysligt kalla baden? Det finns flera anledningar, och många vinterbadare vittnar om att det till och med blir som ett beroende.

Fördelar med vinterbad

När man badar i iskallt vatten kyls kroppen ner extremt snabbt och blodkärlen drar ihop sig så att blodtrycket stiger. Blodet snurrar runt i kroppens centrala delar och skickar ut stresshormoner som adrenalin, noradrenalin och kortisol för att höja blodsockret. Dessutom frigörs ett fyrverkeri av endorfiner, som också brukar kallas kroppens eget morfin, eftersom det fungerar antidepressivt och dämpar nedstämdhet. Endorfinerna har också en smärtstillande effekt som kan vara i flera timmar efter det kalla droppet.


En annan sak som händer i kroppen hos de som vinterbadar kontinuerligt är att den bruna fettvävnaden ökar. Brun fettvävnad ger en bättre blodcirkulation och ökar förbränningen och omvandlar energi till värme. Det är till exempel den som hjälper nyfödda barn att hålla en normal kroppstemperatur. Hos vuxna minskar det bruna fettet med åren, men hos vinterbadare har man alltså sett mer brun fettvävnad än hos andra. Så att bada kallt och sätta kroppen ur sitt jämviktstillstånd har många positiva fördelar. Förutom ovan nämnda har forskning visat att det finns en lägre risk för infektioner, minskad inflammationsgrad och bättre stresskontroll. Man blir helt enkelt både gladare och friskare av att vinterbada. Men är det något för alla?


Undvik vinterbad om du har högt blodtryck

Det finns vissa som bör vara försiktiga med att bada riktigt kallt, och det är de som har högt blodtryck eller problem med hjärtsjukdomar. Eftersom kärlen drar ihop sig av det kalla vattnet går blodtrycket upp ytterligare och det blir påfrestande för hjärtat. Är man osäker är det alltid smart att rådfråga sin läkare innan man slänger sig i det kalla vattnet.

Ett vinterbad motsvarar 20 minuters löpning

Faktum är att vinterbad ger dig samma belöningshormoner som du får när du tränar. Det sägs att ett 10 sekunders kallbad motsvarar 20 minuters löpning när det kommer till belöningshormoner i kroppen. Och ju längre du badar, desto mer belöning. Men det är ingen självklarhet att slänga sig i det iskalla vattnet.

Här kommer lite pepp och råd för dig som vill komma igång:

  • Börja försiktigt – testa en gång och se hur det känns.

  • Basta innan, det gör det enklare i början.

  • Stanna inte i vattnet länge, det räcker med ett snabbt dopp.

  • Strunta i att doppa huvudet och ha på dig en mössa.

  • Bada tillsammans med någon – det är både roligare och säkrare.

  • Ha med varmt ombyte som går snabbt och enkelt att få på sig.

  • Ta med tofflor om du behöver gå en bit för att komma till badstegen.

  • Bada efter du tränat, så att du inte är iskall från start.

Andra artiklar

Bli medlem

Bli medlem

Våra flexibla medlemskap finns i många varianter bara för att passa just dig och din träning.