Det viktiga D-vitaminet

De svenska vintermånaderna är mörka. På vissa ställen i landet hinner solen knappt gå upp innan den går ner igen. Och även om vi går mot ljusare tider är det fortfarande en bit kvar tills vi kan nyttja solens strålar.

Känner du dig också trött och låg av mörkret? Det kan faktiskt ha att göra med en brist på D-vitamin. För faktum är att D-vitamin är en av de få vitaminer som vi människor riskerar att få för lite av, och under vinterhalvåret kan det vara bra med tillskott.

Varför är D-vitamin viktigt?

D-vitaminet som bildas i huden när du vistas i solen har en betydande roll vid regleringen av kalciumnivån i blodet och påverkar i sin tur skelettets styrka. För att vi ska kunna producera vårt eget D-vitamin behöver huden exponeras för ultraviolett ljus (UVB). Men eftersom UVB-strålar filtreras bort i atmosfären när solen står lågt är det egentligen bara under sommarmånaderna (april–september) som kroppen kan producera sitt eget D-vitamin. Men lugna puckar, du behöver inte ligga timmar i solen för att producera det viktiga vitaminet. Under sommaren räcker det att du är ute i solen ungefär en kvart om dagen för att du ska producera tillräckligt med D-vitamin.

Långvarig och svår D-vitaminbrist är ovanlig även hos oss i Sverige, men svår brist kan leda till ett svagare skelett. Mildare D-vitaminbrist behöver inte ge symptom, men vissa kan uppleva trötthet, muskelsvaghet och värk i skelettet. Personer som bor på ännu nordligare breddgrader och människor som bär täckande kläder eller slöja året runt löper större risk att drabbas av D-vitaminbrist.

D-vitamin från mat

Men vi kan även få i oss vitaminet via kosten. Fet fisk som lax, sill och makrill innehåller alla mycket D-vitamin. Även kött, ägg samt mjölkprodukter och växtdrycker berikade med D-vitamin är viktiga källor. Som vegetarian eller vegan kan det alltså vara extra viktigt att fundera kring om du får i dig tillräckligt mycket D-vitamin. Vill du vara på den säkra sidan kan det vara en bra idé att äta kosttillskott under vinterhalvåret. Det finns många olika varianter och du får experthjälp på Apoteket eller i din hälsokostbutik.

Andra artiklar

Bli medlem

Bli medlem

Våra flexibla medlemskap finns i många varianter bara för att passa just dig och din träning.