Endorfiner – vad är det egentligen?

”En riktig endorfinkick”. Du har säkert hört det förr, speciellt i träningssammanhang. Men vad är endorfiner egentligen, varför får vi endorfinkickar och på vilket sätt får det oss att må bra? Låt oss dyka ner i kroppens eget morfin – endorfiner.

Kroppens belöningssystem

Endorfiner är ett hormon som kroppen tillverkar själv. Det bildas i den delen av hjärnan som är kopplat till vårt belöningssystem och lindrar smärta och påverkar vår vilja att sova, äta och dricka. Endorfiner utsöndras inte bara vid motion, utan vid skratt, stress, sex och förälskelse.

I träningssammanhand är endorfiner belöningen – det som gör att det känns behagligt att träna helt enkelt. Det blir en drivkraft som får oss att ta oss igenom det där jobbiga. För vissa kan endorfinkicken komma under ett träningspass, men för de flesta är det en känsla som infinner sig efteråt. För visst har du också känt det, tillfredsställelsen som kommer efter du jobbat hårt med kroppen?

Kroppens eget morfin

Man kan säga att träning fungerar som en katalysator för olika processer i kroppen som får oss att må bra. Du får bättre koncentrationsförmåga, blir piggare, sover bättre och utsöndrar mindre av stresshormonet kortisol. Hjärnan bryr sig inte om det är kondition eller styrka du tränar, endorfinerna kickar in ändå. Faktum är att 45 minuters löpning kan utsöndra endorfiner som motsvarar 10 milligram morfin.

Maxa dina endorfinkickar

Vill du maxa dina endorfinkickar finns det några saker du kan tänka på. Här kommer fyra enkla tips:

  • Träna sådant som du tycker är roligt
  • Träna tillsammans med andra
  • Träna gärna utomhus
  • Träna till musik du tycker om

Andra artiklar

Bli medlem

Bli medlem

Våra flexibla medlemskap finns i många varianter bara för att passa just dig och din träning.