Fokus: avslappning

Avslappning är nödvändig för din träning. Utan avslappning får musklerna och kroppen inte chans att återhämta sig. Här förklarar vi varför och ger tips på hur du stressar ner och hittar ro i sommar.

Kort sammanfattat fungerar avslappning och återhämtning som uppbyggande för kroppen, medan träningen fungerar nedbrytande. Utan vila kan träningen riskera att göra mer skada än nytta – därför är det viktigt att få in vila och avslappning i din träningsrutin.

Hur mycket vila och återhämtning du behöver är individuellt och beror på hur mycket du tränar i övrigt. Tränar du intensivare behöver kroppen mer återhämtning, tränar du lättare behöver den mindre.

Vad räknas som vila? Muskler som tränar hårt bryts ner vid varje träningspass, tränar du hårt och ofta kan vila innebära ett lugnare träningspass eller alternativ träningsform. Det viktigaste är att låta musklerna vila från den dagliga belastningen. Simning, rörlighetsträning eller promenader är ett bra sätt att låta kroppen varva ner och återhämta sig samtidigt som du är aktiv. Allra bäst är vilan när den är ostörd, så var inte rädd för en dag i hängmattan eller på stranden.

Tränar du inte lika hårt och ofta behöver du inte planera in återhämtningen lika noga, den kommer automatiskt de dagar du inte tränar.

Låt sommaren vara tid för avkoppling Oavsett hur ofta du tränar är avslappning bra för både kropp och sinne. Här ger vi några tips på hur du kan varva ner och hitta ro i sommar.

Meditation – Hitta hem i din andning och låt kroppen gå in i ett lugnt, grundat tillstånd. Att aktivt försöka rensa tankarna kan vara en utmaning för ditt fokus, men gör under för kroppen. Hitta en behaglig och lugn plats, sitt eller ligg bekvämt och fokusera enbart på din andning.

Yoga – Ett exempel på aktiv vila är yoga. Även här är andningen viktig att tänka på, samtidigt övar du rörlighet, balans, uthållighet och styrka.

Strandhäng – Tillåt dig själv att slappa på en solstol under semestern, läs en god bok eller bygg sandslott med barnen. Det är alltid okej att ta en paus från träningen, vilken plats känns då härligare än på stranden?

Tupplur i hängmatta – Kanske är hängmattan ännu trevligare än solstolen. Lyssna på en ljudbok eller lös ett korsord, den ultimata viloplatsen en svensk sommardag.

Andra artiklar

Bli medlem

Bli medlem

Våra flexibla medlemskap finns i många varianter bara för att passa just dig och din träning.