Förstör mobilen din hållning?

Känner du av en molande värk i nacke och axlar? Du är långt ifrån ensam. Efter smartphonens intåg spenderar vi upp mot 1 400 timmar per år böjda över telefonen. Så här gör du för att undvika att mobilen förstör din nacke.

En genomsnittlig vuxen spenderar mellan två och fyra timmar om dagen läsandes på sin mobil eller läsplatta, visar en studie från New York Spine Surgery and Rehabilitation Medicine. I neutralt läge, alltså när du håller ditt huvud helt upprätt, väger det 5,5 kg, en vikt som ökar markant så fort du vinklar huvudet nedåt. Vid 30 grader väger det 18 kg, vid 60 grader 27 kilo – alltså som en normalviktig sjuåring. Att så många lider av spänningsvärk är med andra ord inte så konstigt, men för att undvika att smärtan blir kronisk gäller det att agera direkt.

Rädda nacken med rätt hållning Lösningen? En bra hållning. Tänk dig att dina öron ska vara rakt ovanför axlarna och håll skulderbladen indragna. Det gamla tricket med att man ska kunna knäcka en valnöt mellan dem funkar fint här. Använd armen till att lyfta mobilen framför dig istället för att vinkla nacken nedåt.

Andra artiklar

Bli medlem

Bli medlem

Våra flexibla medlemskap finns i många varianter bara för att passa just dig och din träning.