God sömn – en del av träningen

Återhämtning är en del av träningen, just därför är det extra viktigt med bra sömn. Särskilt om du är i en bra träningsfas och vill få ut maximala resultat av passen på gymmet eller löprundorna.

När vi sover slappnar kroppen av, musklerna får tid att vila och blodtrycket sjunker. Dålig sömn kan, som motsats, bidra till många kort- och långsiktiga problem. Till exempel försämrat immunförsvar, trötthet, nedstämdhet och andra tråkigheter. Men bra sömn löser mycket. När det gäller träning finns flera goda anledningar att duna in i tid varje kväll. Här är tre av dem.

Lägre skaderisk En trött skalle och småstel kropp som mest längtar efter sängen. Då är det lätt hänt att du trampar snett, stukar en fot eller överanstränger en muskel under ett pass. Grundar du med att sova sju-åtta timmar per natt blir det lättare att koncentrera sig under träning. Med pigg skalle kan du släppa dagdrömmarna en stund och fokusera fullt på nästa repetition eller intervall.

Sömn förbättrar kroppens återhämtning Det kan inte nog påpekas: det är under sömnen som kroppen får sin bästa vila. Både kropp och hjärna behöver bearbeta och återhämta sig från dagens arbete och äventyr. Visst, en tupplur efter lunch bör aldrig underskattas. Men under natten görs det stora jobbet. Efter träningspass bryts kroppen ner, men i sömnens rike reparerar sig kroppen och bygger upp musklerna. Som en belöning för dagens ansträngningar.

Påverka ”den uppåtgående spiralen” Sover du dåligt blir du tröttare, vilket gör att du tränar sämre, vilket gör att du sover ännu sämre och vips så är en nedåtgående spiral igång. Men bra sömn mellan träningspass bygger istället den uppåtgående spiralen. Du sover bra, vilket gör att du orkar träna, får bättre stresstålighet och klarar hela vardagen bättre. En ovärderlig mental effekt, som du påverkar bästa möjligt med ordentlig sömn.

Stäng gärna av tv:n i tid och lämna mobilen eller plattan utanför sovrummet i natt. Och sov gott!

Andra artiklar

Bli medlem

Bli medlem

Våra flexibla medlemskap finns i många varianter bara för att passa just dig och din träning.