Gör 2019 till ditt träningsår

Januari kommer som bekant med nyårslöften, och lika bekant tenderar de att ha fallit i glömska redan i februari. Hur vore det då att istället satsa på att skapa ett träningsupplägg baserat på vad du faktiskt har behov av under året? Här kommer därför tre frågor att ställa dig själv när du planerar ditt träningsår 2019.

Vad behöver du? Ibland kan de tyngsta erkännandena vara det lättaste att börja med: vad har du för svagheter? Om det känns svårt att svara på kan du istället fråga dig: Vad saknas för att du ska få en mer välfungerande vardag? Är det rehab för en skada? Yoga för ökad rörlighet? Starkare core? Bättre kondition?

Börja med att planera in de passen: för att öka styrkan i en specifik muskelgrupp krävs minst två pass med den i fokus per vecka, för att se en reell skillnad i kondition är det värt att planera in åtminstone ett extra intervallpass i veckan. För ökad rörlighet bör du smyga in några rörlighetsövningar i samband med varje ”vanligt” träningspass.

Vad ska träningen leda till? A och O för att lyckas få rutin på sin träning är att ha ett syfte med träningen – kort sagt att sätta mål. Försök att formulera mål och delmål så konkret som möjligt. Istället för att säga ”jag ska få bättre kondition” kan du formulera det som ”i mars ska jag kunna springa 5 kilometer” och ”i maj ska jag vara med på mitt första lopp”. Vad tycker du är roligt? Och vips var det dags för gräddet på moset: de roliga passen. För träningens viktigaste funktion är trots allt att vi ska må bra och njuta av den. Fundera över vad du tycker är riktigt roligt och se till att minst ett av veckans pass består av den träningsformen. Det kan vara alltifrån tennis till ett danspass eller ridning. Det magiska med de nödvändiga träningspassen är att de gör att du kan prestera ännu bättre på de roliga passen.

Tips! Har du inte hittat rätt ännu? Varför inte ha som mål att prova dig igenom hela STCs gruppträningsutbud?

Andra artiklar

Bli medlem

Bli medlem

Våra flexibla medlemskap finns i många varianter bara för att passa just dig och din träning.