Gymskador

Vi vet, skador är ett tråkigt ämne. Men än tråkigare är det att råka ut för en skada i gymmet: här kommer fyra tips för att undvika ofrivillig vila och allmän ajaj.

Uppvärmning Viktigaste delen av passet som trots det ofta hoppas över. Får igång cirkulationen, gör dig varm och, dessutom, gör dina muskler mer kompetenta. För en varm muskel reagerar snabbare och bättre – uppvärmningen gör dig alltså starkare. Förutom en grunduppvärmning, gärna på minst tio minuter, är uppvärmningsset på varje övning att föredra. Ett uppvärmningsset innebär att du gör övningen utan vikter för att värma upp specifika muskelgrupper. Ett tips, om du kör långa styrkepass, är att lägga in ett ytterligare en uppvärmningdel, likt den i början av passet, mitt under passet.

Teknik Allt handlar om rätt teknik. Lär dig göra övningen rätt och ladda därefter på vikter är en gammal och ofta välfungerade modell, men vi ska rucka lite på den – ibland kan mer motstånd få dig att göra övningen rätt. Mer motstånd, alltså högre vikter, kan ibland hjälpa dig att sänka tempot, inte översträcka i en led eller bara slappna av i kringliggande muskulatur. Och är du osäker på någon specifik teknik: titta på andra, titta gärna på tutorials på exempelvis youtube och, det klart bästa, anlita en tränare.

Variera din styrketräning Om du tänker att du delar upp kroppen i tre delar för dina styrkepass – och kör exempelvis hela kroppen uppdelad på tre pass i veckan – så kan vi tänka oss följande uppdelning: Bröst/axlar/triceps Rygg/mage/biceps Ben Då ges varje muskelgrupp tillräcklig vila för att bygga sig starkare mellan passen och du minskar risken för att överanstränga någon muskelgrupp.

Träna inte trött Är din kropp slutkörd, har du sovit dåligt eller jobbat för hårt? Hoppa över ett pass – eller halvera det i tid. Lite träning är bättre än ingen träning, men känner du att kroppen är för trött för träning är den oftast just det. Då är det bättre att du tar igen dig och satsar på ett mer givande pass, exempelvis dagen efter.

Andra artiklar

Bli medlem

Bli medlem

Våra flexibla medlemskap finns i många varianter bara för att passa just dig och din träning.