Hälsosam livsstil – så hjälper vi deltagare i STC Livsstilsprogram att nå sina mål

De flesta deltagarna som söker sig till STC Livsstilsprogram har en önskan om en livsstilsförändring i kombination med att gå ner i vikt för att skapa förutsättningar för att må bättre, bli starkare, känna sig piggare och friskare. Marie från Götene, Helena från Östersund, Anneli från Åre och Annika från Jönköping är fyra kvinnor som alla genomfört livsstilsprogrammet och berättar här om sina upplevelser.

Anneli Rothoff berättar om ett aktivt liv med fotboll, innebandy och volleyboll i unga år, men vid 23 års ålder skadade hon sig och lade ner träningen totalt. Med artros i bland annat knäna och övervikt började hon begränsa sig i sin vardag och det var när ett tillfälligt förhöjt blodtryck uppkom som hon kände att hon ville göra en förändring för att må bättre.

- Frida, min livsstilscoach på STC i Åre svarade i ett vändande mail och två dagar senare var jag inskriven på livsstilsprogrammet. Redan efter inskrivningen gick hundpromenaden mycket raskare och var mer intensiv. Bara att vara inskriven gjorde detta. Tänk vad förvånande vad bara inställningen kan göra. Vilken pepp, bara den känslan, säger Anneli.

Trots mentala spärrar att gå till gymmet i början beskriver Anneli det som att den lilla gruppen på 12 personer tillsammans med Frida skapade en trygg plats för henne och att hon sakta vågade riva lite murar. Även om viktminskning inte var det primära målet gick Anneli ner mycket i vikt under de tre månaderna.

- Mitt mål med träningen var inte viktminskning, det visste jag skulle komma oavsett. Det var ju mina knän som behövde stärkas och få kroppen i bättre form. Vi satte ett styrkemål efter mina förutsättningar. Efter tre månader med STC Livsstilsprogram hade jag gått ner 17 kg och måttminskningen var slående. Jag kunde nu göra ganska djupa benböj, något som var omöjligt tidigare, nu med en 20 kg viktplatta och mitt styrkemål uppnåddes. Gänget var med och det var en emotionell händelse, både för mig och de andra i gruppen. Det var kul att få känna lyckan i att lyckas, säger Anneli.

Programmet anpassades efter vårt utgångsläge

Helena Huss beskriver sig själv som en typisk periodare när det kommer till träning som går ut med höga ambitioner och sedan händer något, en förkylning eller liknande, som gör att hon kommer av sig och att det är svårt att hitta tillbaka.

- Mitt mål var att gå ner i vikt, men framför allt att må bättre, bli piggare och friskare. Jag har haft väldigt lätt att dra på mig förkylningar och känt mig trött trots att jag kunnat sova hur mycket som helst. Med en utmattning i bagaget började symptomen kännas igen, men det blev också en del av min motivation. Jag ville bli en piggare och friskare version av mig själv, berättar Helena.

Vad tycker du var det bästa med STC Livsstilsprogram? - Att vår PT var jättebra och anpassade programmet efter vårt utgångsläge. Sedan trivdes jag väldigt bra med övriga deltagare. Jag var rädd när jag skulle gå på första träningstillfället över att det skulle visa sig att övriga deltagare skulle vara i mycket bättre form än vad jag var och att jag skulle känna mig underlägsen. Men så var det inte, vi var på ungefär samma nivå och vi alla tränade utifrån våra egna förutsättningar. Vi har också haft väldigt roligt och skrattat väldigt mycket tillsammans under de här 12 veckorna, säger Helena.

Helena uppnådde sina mål och fick vara frisk hela hösten när programmet pågick. Efter programmet har hon fortsatt träna med två personer från gruppen. De tränar främst styrketräning när de träffas, men lägger också in kondition och yinyoga.

Efterbilder på Marie, Anneli och Helena, som alla nådde sitt mål i samband med livsstilsprogrammet.

Semesterbilden och värk i kroppen fick Marie att bestämma sig

Marie Johansson var alltid på gymmet innan barnen kom och tränade styrketräning, box och något roligt danspass. Sedan kom barnen och allt annat fick stå tillbaka förutom lite sporadisk träning. Efter att ha hittat en träningskompis i en kollega 2019 blev gymbesöken fler.

Varför anmälde du dig till STC Livsstilsprogram? - Jag såg mig själv på en bild från en solsemester och kände inte igen mig själv och min kropp. Dessutom började jag få värk i rygg och höfter. Så när jag såg reklamen om det här i mitt flöde på sociala medier så kontaktade jag coachen och sen var vi igång, säger Marie.

Marie lyckades nå målet innan 12-veckorsprogrammet var över och totalt gick hon ner cirka 20 kg, samtidigt som hon byggde upp en starkare kropp.

- Mitt mål var väl egentligen att bli starkare och få ett bra välbefinnande. När man är mamma till två flickor vill man inte fokusera på utseende och vikt utan välmående och hälsan då jag inte vill ge mina barn en felaktig bild eller skapa obehag eller liknande kring kroppen och maten. Men en viktnedgång var ett måste då jag inte trivdes med hur jag såg ut, säger Marie.

Motsvarade livsstilsprogrammet dina förväntningar? - Ja, det gjorde det! Jag trodde att det skulle bli tuffare och mera segt, men veckorna gick fort och när man såg resultaten blev jag mer taggad, säger Marie.

Hur ser din livsstil ut idag jämfört med innan du gick STC Livsstilsprogram?

  • Jag äter hälsosammare och har ett annat tänk kring mat och träning. Jag har inte valt bort något utan kan unna mig saker då jag har rutinen att luta mig tillbaka mot. Jag har fått en bra rutin med styrketräning, varvat med powerwalks och andra aktiviteter som passar mig och mitt livspussel, berättar Marie.

Viktiga verktyg för att må bättre i vardagen

Annika Jagborn har tränat hela sitt vuxna liv, både gruppträning, gym och löpning, men valde att anmäla sig till livsstilsprogrammet för att få en extra push och inspiration att leva mer hälsosamt både med kost, träning och mentalt. Att göra resan tillsammans med andra menar hon ger både glädje och motivation och när halva programmet var genomför hade hon nått sina mål och lite till och valde att fokusera på att stabilisera och kunna hålla detta på lång sikt.

- Mitt mål var att minska midjemåttet, samt gå ner några kilon i vikt och få till bättre matvanor. Redan halvvägs hade jag nått mina mål! Det bästa med STC Livsstilsprogram var att det går in på djupet med kost, fysisk träning, mental träning och livsglädje. Det gav mig verkligen verktygen jag behövde för att må bättre i min vardag, säger Annika.

Vad skulle du säga till någon som funderar på att anmäla sig till programmet? Har du möjlighet att lägga tid och engagemang på din hälsa är det en bra investering i dig själv, säger Annika.

I programmet ingår:

  • Enskild introduktion till STC Livsstilsprogram
  • 8 coachträffar
  • Träningsplan
  • 24 träningstillfällen i PT Small Group
  • Gymkort ingår
  • Anpassad kostplan
  • Hälsoanalys med vägning och kroppsmätning
  • Regelbunden uppföljning

Läs mer om STC Livsstilsprogram här >

Andra artiklar

Bli medlem

Bli medlem

Våra flexibla medlemskap finns i många varianter bara för att passa just dig och din träning.