Hjälper träning mot mensvärk?

Redan under ägglossningen börjar livmodern förbereda sig på att ta emot ett befruktat ägg genom att samla blod och näring i livmoderslemhinnan.

Skulle det inte dimpa ner något befruktat ägg måste livmodern göra sig av med slemhinnan och det gör den genom att dra ihop sig, på ungefär samma sätt som när den ger värkar vid en födsel – om än inte lika kraftfullt.

Själva mensvärken uppstår när livmodern drar ihop sig så pass mycket att blodcirkulationen blockeras och muskeln drabbas av syrebrist.

Genom att röra på sig under mensen kan man öka blodgenomströmningen och få livmodern att slappna av, vilket i sin tur kan lindra smärtan och förebygga nya kramper.

Under träningen utsöndras även endorfiner – kroppens eget smärtstillande medel – som kan ha en viss effekt mot värken, samtidigt som det gör dig både gladare och piggare.

Har du mycket ont kan det så klart bära emot att ens börja träna och det är väldigt individuellt vad man klarar av att göra under menstruationen. En del kvinnor har knappt några känningar alls och kan träna precis som vanligt, för vissa räcker en receptfri värktablett, medan andra blir sängliggande några dagar varje månad.

Många drabbas också av symptom som diarré, illamående, huvudvärk och matthet, vilka kan göra att man helt enkelt inte orkar träna.

Det finns emellertid inget som tyder på att det skulle vara farligt att träna hårt under menstruationen och känns det som om löpningen eller styrketräningen hjälper mot värken, så är det bara att fortsätta.

Men det är viktigt att du lyssnar på kroppen och inte tvingar den till träning om den säger ifrån.

Har du väldigt kraftig mensvärk, blöder mycket och känner dig matt, då kanske du helt enkelt mår bäst av att vila just den dagen. Men det är som sagt något du måste känna efter själv.

Vill du träna, anpassa i så fall träningsform och intensitet efter dina förutsättningar.

Yoga sägs exempelvis vara effektivt mot mensvärk och är överlag en väldigt skonsam träningsform, som kan vara värd att testa.

Andra artiklar

Bli medlem

Bli medlem

Våra flexibla medlemskap finns i många varianter bara för att passa just dig och din träning.