Hur bör jag träna för att inte slita på kroppen?

Så fort du motionerar på något sätt så börjar en en nedbrytningsprocess i vävnaderna, så i grund och botten sliter egentligen all träning på kroppen. Men genom att fylla på med nya byggstenar i form av protein och kolhydrater direkt efter träningen och sedan låta kroppen vila, ger du den en chans att återhämta sig och i längden växa sig starkare.

Är du fullt frisk kan du egentligen välja vilken träningsform du vill, bara du ser till att äta rätt och träna med måtta.

Om du är överviktig eller har problem med lederna kan det vara en idé att välja skonsamma träningsalternativ, som exempelvis simning, vattenträning, yoga eller lätt jogging.

Konditionen kan du även hålla uppe med raska promenader, eller ännu hellre, stavgång.

Ett par ordentliga skor är alltid en bra investering om du vill undvika att slita på koppen i onödan.

Se också till att alltid värma upp ordentligt innan träningen. Börjar du till exempel lyfta tunga vikter direkt när du kommer in från vinterkylan, så är både muskler och leder stela, vilket ökar risken för skador och förslitningar i vävnaderna.

Var noga med tekniken i övningarna och öka motståndet gradvis, lyfter du exempelvis en för tung vikt på ett felaktigt sätt, kan belastningen bli skev och orsaka slitningar på både muskler, leder och rygg.

Vid styrketräning bör du hålla passen runt 45 minuter och helst inte träna mer än tre gånger per vecka, med minst en vilodag emellan.

Tränar du för ofta hinner inte kroppen reparera vävnaderna och bygga upp musklerna mellan passen.

Vill du kombinera styrke- och konditionsträning är det bäst att lägga passen på olika dagar, eller åtminstone låta det gå en halv dag emellan. Träna i så fall helst kondition på morgonen och styrka på kvällen. Gör du tvärtom kommer konditionsträningen att avbryta den uppbyggande återhämtningsprocessen efter styrketräningen.

Ät alltid något med både proteiner och kolhydrater inom 30 minuter efter ett träningspass för att avbryta nedbrytningsprocessen och aktivera återhämtningen. Och kom ihåg att stretcha efter passet, det gör musklerna smidigare och ökar rörligheten i lederna.

Andra artiklar

Bli medlem

Bli medlem

Våra flexibla medlemskap finns i många varianter bara för att passa just dig och din träning.