Kom igång med meditation

Återhämtning är en viktig del av all träning. Därför kan meditation vara ett effektivt hjälpmedel för att både samla kraft och tankar för att hantera det stressiga vardagspusslet.

Idag finns det forskning som visar på flera positiva effekter av meditation. Övningar används för att både behandla ångest, förbättra blodcirkulation och öka koncentrationsförmågan. Men hur kommer du igång? Bara du börjar och provar några gånger så är du redan en bit på vägen. Här är några bra knep på vägen.

Börja lugnt och lagom Ingen fara, ingen av oss är en mästare på första försöket. Hitta först en meditation som matchar dina behov och önskemål, det finns många bra gratismeditationer på nätet. Skapa en rutin i vardagen: avsätt fem minuter på morgonen, när hjärnan inte är uppe i varv och har en hel dag att bearbeta. Sätt dig mjukt, försök släppa allting omkring dig och gå in i meditationen. När du lägger ribban på lagom nivå kan du på sikt nå riktigt högt.

Övning ger färdighet Som med det mesta, så blir du bättre ju oftare du övar. Du kommer att tappa tråden ibland, börja tänka på jobbet eller tvättstugan och behöva starta om. Vilket är helt okej, alla är nybörjare i början. Men ju oftare du provar på, desto snabbare hittar du den takt och meditation som passar dig. Så fortsätt med din nya rutin, andas och fokusera på övningarna så kommer du allt närmre de positiva effekterna.

Anpassa längs vägen Rutinen börjar sätta sig? Bra, då är du igång på riktigt! Det finns otaliga appar med bra övningar, med olika längd och fokus på andning och avslappning. Utöka längden på meditationerna, utforska och anpassa när du känner dig trygg i övningarna. Det finns guidade andningsövningar eller meditationer där du sitter helt i tystnad. När du börjar hantera kropp och sinne på nya sätt blir det lättare att fortsätta utforska meditationens spännande effekter.

Och nej, du måste såklart inte sitta i lotusställning på golvet. Så länge du är avslappnad när du mediterar så är säng och soffa lika effektivt som yogamatta!

Andra artiklar

Bli medlem

Bli medlem

Våra flexibla medlemskap finns i många varianter bara för att passa just dig och din träning.