Lista på kosttillskott och vitaminer

Kosttillskott är ett omdebatterat ämne. Vissa äter det året om, andra bara under vintern och många avstår helt. Men vad gäller när det kommer till kosttillskott? Och vilka vitaminer är viktigast att få i sig?

Om man ska följa Livsmedelverkets rekommendationer så behöver vi människor inte äta kosttillskott om vi får i oss en varierad kost, eller så länge en läkare inte ordinerat någonting annat. Men kanske känner du att kosttillskott gör skillnad för ditt mående? Då ska du såklart göra det som du och din kropp mår bäst av.

Kosttillskott kommer i allt från pulver, droppflaskor, ampuller med vätska, kapslar till tabletter. Livsmedelsverket framhåller att även aminosyror, essentiella fettsyror, fibrer, olika örter och växtextrakt i koncentrerad form, och som är avsedda att tas i små mängder, kan säljas som kosttillskott.

Vanliga kosttillskott

Nedan har vi samlat en lista på några av de vanligaste vitaminerna och mineralerna som vi människor behöver få i oss. Kika igenom och fundera på om du behöver något tillskott utöver din dagliga kost. Alla exempel på den här listan går att få i sig via vanliga livsmedel.

D-vitamin D-vitamin finns i olika former och är nödvändigt för att kroppen ska fungera normalt. D-vitamin bildas naturligt i kroppen när vi vistas med bar hud i solen, men vi får det också från bland annat fet fisk och ägg. Under vinterhalvåret när dagarna är mörka bildas inte D-vitamin i kroppen på samma vis som under vår och sommar, därför kan det vara en bra idé att äta D-vitaminberikade kosttillskott under vinterhalvåret.

C-vitamin Som du säkert vet är C-vitamin bra för ditt immunförsvar. Vitaminen är också kopplad till vår energinivå och bidrar till att minska trötthet och utmattning. Dessutom underlättar C-vitaminupptagning en annat viktig mineral, nämligen järn. C-vitamin finns naturligt i många frukt- och grönsaker som broccoli, paprika, apelsin och nypon. Det är mycket ovanligt att ha brist på C-vitamin, men brist på vitaminen kan visa sig som trötthet och svaghet.

Järn Järn är en livsnödvändig mineral som behövs för att kroppen ska må bra. Järn finns i många livsmedel som kött, ägg, fullkornsprodukter, nötter, frön och baljväxter. Vissa grupper har ett större behov av järn, som barn, tonåringar och gravida kvinnor – de kan behöva ta järntillskott. Om man har järnbrist kan man känna sig yr, andfådd och få huvudvärk.

Folat/folsyra Folat och folsyra är samma sak, men folsyra är en konstgjord variant som är enklare för kroppen att ta upp. Vitaminen är nödvändig för cellernas ämnesomsättning och bidrar till bildandet av röda blodkroppar. Det är framför allt de som planerar att bli gravida eller som är gravida som rekommenderas att ta kosttillskottet. Folat bidrar till att fostret utvecklas normalt under graviditeten och minskar risken för ryggmärgsbråck hos barnet. Folat finns naturligt i baljväxter, gröna blad och bär.

Vitamin B12 Vitamin B12 behövs för att kroppen ska kunna bilda röda blodkroppar och för nervsystemets normala funktion. B12 finns framför allt i animaliska livsmedel som fisk, kött, skaldjur, ägg och mjölkprodukter. Därför kan det vara viktigt för dig som är vegan att äta tillskott, det gäller även om du är gravid eller ammar.

Läsning om kost, tillskott och träning Maximera din förbränning med rätt kost Mat efter träning Proteinpulver

Andra artiklar

Bli medlem

Bli medlem

Våra flexibla medlemskap finns i många varianter bara för att passa just dig och din träning.