Så fixar du Vasaloppsformen

Starten för det 95:e Vasaloppet går den 3 mars 2019. Det är med andra ord hög tid att börja toppa skidformen. Här kommer våra bästa tips till nybörjaren för ett lyckat Vasalopp.

9 mil på skidor kräver sina förberedelser, inte minst om du tillhör dem som gör sitt första Vasalopp. Viktigast av allt är givetvis att åka mycket skidor, både för att hitta balansen och för att bygga upp konditionen.

JANUARI 1. Tänk mängdträning Satsa på att få in tre lågintensiva men längre skidpass varje vecka, gärna med mycket stakning. Var ute i minst 1,5 timme. Saknas snön kan du istället stavgå. Tänk på att trycka ifrån ordentligt så att armarna verkligen får arbeta. 2. Ta en skidhelg Se till att boka in åtminstone en snösäker helg och var ute riktigt länge. Minst tre timmar per pass så att kroppen får en chans att förbereda sig för den urladdning som Vasaloppet är. 3. Backintervaller Satsa på ett intervallpass i veckan för att vänja dig vid att använda benen och för att bekanta dig med mjölksyran. 4. Staka Du kan variera backintervallerna med stakningspass. Tänk 8 minuters stakning och 3 minuters vila. Upprepa minst tre gånger.

FEBRUARI 1. Byt spår Under Vasaloppet kommer du ägna en hel del tid till att hålla undan för andra. Se till att träna på att byta spår så att du känner dig bekväm. 2. Håll uppe mängden Fortsätt nöta de långa distanserna. De viktigaste är inte hur fort det går utan att du är ute länge.

VECKAN INNAN 1. Spara på krafterna Nu gäller det att ladda mentalt och samtidigt ge kroppen en paus. Bege dig gärna ut men se till att ta det lugnt.

Andra artiklar

Bli medlem

Bli medlem

Våra flexibla medlemskap finns i många varianter bara för att passa just dig och din träning.