Så gör du morgonen mindre stressig

En lugn morgon är den bästa starten på varje dag. Om du inleder morgonen i lugnare tempo frisätter kroppen färre stresshormoner under resten av dagen. Därför är en stressfri morgon den bästa starten. Här är fyra tips på hur du tar kontroll över stressen redan när du vaknar.

Sätt tydliga rutiner Om du vet vad du ska göra på morgonen är det ofta lättare att somna lugn kvällen före. Förbered kvällen före enligt hur du satt morgonens rutiner. Vilka kläder vill du ha på dig? Finns frukosten i skafferi och kylskåp? Ju fler smådetaljer du har fixat kvällen före, desto större nytta gör det på morgonen. Sätt upp rutiner och följ dem. Till slut kommer de flyta på av sig själv.

Gå upp i tid = mer utrymme för lugnt tempo Ju mindre tid du har på morgonen, desto större risk för stress. Springa efter bussen eller komma till jobbet med maxpuls på grund av tidsbrist är värsta tänkbara inledning. Ge dig själv mer utrymme för en lugnare start genom att gå upp lite tidigare. Enklaste steget mot det målet? Lägg dig i tid kvällen före (återigen, kvällen före är en nyckel till mjuka morgonrutiner).

Mindfulness och meditation innan frukost Några minuters meditation eller andningsövningar är utmärkt för en lugn inledning på varje dag. Ligg kvar i sängen, använd de övningar som du gillar för att slappna av. Låt hjärnan vakna försiktigt. Om du inte redan arbetar med mindfulness är det en bra idé att börja redan nu. Det finns många guidade meditationer för såväl nybörjare som erfarna mindfulness-användare. Djup andning och meditation är snäll inledning på dagen, för både kropp och knopp. Sedan en rejäl frukost.

Skärmfri tid Vid fel tidpunkter är mobil, laptop och surfplattor riktiga stressfaktorer. En stark skärm i ett nyvaket öga chockar igång hela kroppen. Nyheter, flöden i sociala medier och mejl i inkorgen jagar alltid igång stressen Då bäddar du för en dag där hjärnan går på högvarv. Låt mobilen vila åtminstone en halvtimme, för en lugnare morgon. Detsamma gäller innan du går och lägger sig. Mindre skärmtid är kvalitetstid, särskilt på morgon och kväll.

Regelbunden träning är också bra för att motverka stress, så försök lägga till det bland dina rutiner!

Andra artiklar

Bli medlem

Bli medlem

Våra flexibla medlemskap finns i många varianter bara för att passa just dig och din träning.