Så påverkar alkohol dina träningsresultat

Två glas vin, en after work eller en riktig kalaskväll. Hur ska du tänka kring träning och alkohol? Vissa menar att träning dagen efter man druckit är meningslös ­– men det är en myt.

Ett hårt intervallpass dagen efter en riktig festkväll är ingen superbra idé, det kan nog de flesta skriva under på. Då är det bättre att byta dag. Men att ett träningspass dagen efter du druckit skulle vara helt bortkastat är en myt. Här kommer några lärdomar kring hur du kan tänka kring träning och alkohol.

Alkohol bromsar träningseffekten

Hur mycket alkohol du druckit påverkar hur stor effekt din träning får. Har du druckit måttligt påverkas varken prestation eller effekt nämnvärt, men ju mer du druckit desto mer bromsas effekterna eftersom kroppen fokuserar på att förbränna alkohol snarare än att bygga muskler. Så länge du inte mår dåligt är en tumregel att det är bättre att träna än att inte göra det.

Högre skaderisk

Har du hört att det är dåligt hjärtat att träna dagen efter du druckit alkohol? Nix, så är inte fallet. Forskning visar däremot att den stora ”faran” är en ökad skaderisk till följd av sämre koncentrations- och reaktionsförmåga. Så om du vill träna efter en kalaskväll är det bättre att ägna sig åt enklare konditionsträning som cykling eller löpning än lagsporter som fotboll och hockey.

Lyssna på din kropp Alkohol torkar ut kroppen vilket kan leda till huvudvärk och illamående. Dessutom sover du sämre vilket påverkar din återhämtning. Ett klokt råd är helt enkelt att lyssna på din kropp. Mår du dåligt kanske du ska byta träningspasset mot en promenad eller flytta fram det till kvällen? Det viktiga är att inte använda alkohol som ett alibi för att skippa träningen.

Andra faktorer har större påverkan på hälsan Dricker du måttligt har alkoholen ingen större påverkan på dina träningsresultat, i alla fall inte om du är en vanlig motionär. Saker som sömn, kost och vardagsmotion spelar större roll. Och kom ihåg, sunt förnuft är ofta det bästa rådet till det mesta i livet!

Fyra tips kring alkohol och träning

  1. En tumregel är att det alltid är bättre att träna än att inte träna

  2. Ju mer du druckit desto sämre prestation och träningseffekt

  3. Välj en träningsaktivitet som är kontrollerad

  4. Lyssna på din kropp

Andra artiklar

Bli medlem

Bli medlem

Våra flexibla medlemskap finns i många varianter bara för att passa just dig och din träning.