Så påverkar prillan din träning

Att snusa är såklart inte lika illa som rökning. Men om du är seriös med träningen kan det vara dags att uppfylla eventuella nyårslöften och skippa snuset en gång för alla. Utan det svarta guldet ger du dig själv möjligheter till bättre resultat för alla investerade träningstimmar.

Återigen, nej – vi vill inte stå och predika moralkakor. Du är vuxen och kan fatta besluten i ditt eget liv. Forskning och fakta är dock svåra att argumentera emot och snusning påverkar faktiskt din träning mer än du kanske tror. Här är tre fakta att ta med till förhandlingsbordet.

1. Ökad skaderisk vid tyngre träning

Är snusare ofta mer övermodiga? Såklart inte. Men det finns studier som visar att snusare har en ökad skaderisk. Detta för att nikotin försämrar både blodflödet till musklerna och nervkommunikation inuti musklerna. Du vet hur seg en enkel sträckning känns? Inget skoj alls, det är så irriterande att förlora värdefulla veckor ute i löparspåret.

2. Snusare får högre blodtryck

Kanske inte världens undergång, om du ändå tränar håller du igång. Eller? Nja, din hälsa påverkas faktiskt långsiktigt av blodtrycket. Risken för hjärt- och kärlsjukdomar, njursvikt, stroke, demens och diabetes ökar med högt blodtryck. Dessa folkhälsoproblem klarar du dig alldeles utmärkt utan.

3. Försämrade resultat vid kardioträning

Som en följd av förra punkten ökar vilopulsen och minskar maxpulsen hos snusare jämfört med icke-snusare. Detta gör det svårare att maxa mesta möjliga effekt när du kör riktigt hårda konditionspass. Om du väl pressar dig till det yttersta vill du såklart ha bästa resultat och utdelning tillbaka.

Idag finns trots allt nikotinfria snussubstitut, så ta dig en funderare innan nästa träningspass!

Andra artiklar

Bli medlem

Bli medlem

Våra flexibla medlemskap finns i många varianter bara för att passa just dig och din träning.