Så tacklar du vintermörket

Känner du dig trött? Då är du inte ensam. En stor del av svenska folket upplever att de blir tröttare under vinterhalvåret. Här är några enkla knep för att öka energinivån och få tillbaka peppen under årets mörka månader.

Det är inte konstigt att så många känner sig trötta och hängiga på vintern. Våra kroppar styrs av hormoner som påverkas av solljus, och just nu är det inte många soltimmar att tala om. Faktum är att vi är konstruerade för att bli trötta när solen går ner. Mörkret signalerar till kroppen att det är dags att sätta i gång produktionen av sömnhormonet melatonin. Inte förens ögat nås av dagsljus igen bryts melatoninproduktionen. Under vinterhalvåret, när vi inte får tillräckligt med dagsljus, kan produktionen av melatonin bli störd. Det är anledningen till att vissa upplever ökad trötthet under de mörka månaderna.

Att få dagsljus varje dag är en av de viktigaste åtgärderna för att minska tröttheten. Gärna direkt på morgonen för att signalera till kroppen att natten är över. En promenad mitt på dagen fungerar också alldeles utmärkt. Det är en vanlig missuppfattning att det skulle räcka med att tända upp ordentligt inomhus. Till och med en mulen dag är ljuset många gånger starkare ute än inne. På med skorna!

En annan anledning till att energinivåerna sjunker på vintern är att man lätt ställer in aktiviteter som brukar ge en energi. Man orkar helt enkelt inte vara social och möta upp kompisarna efter jobbet eller bjuda in till middag på helgen. Men försök att motstå frestelsen att krypa upp i soffan varje kväll. Att umgås med personer som du älskar är en strålande källa till glädje och pepp.

Att ta hand om kroppen är avgörande för att maxa din energi. Genom att sova ordentligt, motionera och äta en varierad kost skapar du fina förutsättningar för att hålla dig pigg oavsett årstid. Ett hett tips är att tänka lite extra på att äta livsmedel som innehåller D-vitamin såsom till exempel fet fisk, mejeriprodukter och kött. Alternativt öka intaget av D-vitamin med hjälp av kosttillskott. Brist på D-vitamin kan nämligen också orsaka trötthet.

Det kan även vara värt att testa ljusterapi om du känner att vintertröttheten blir allt för stor. Det finns forskning som tyder på att ljusterapi kan hjälpa till att balansera melatoninproduktionen och ge energi.

Observera att allt ovan beskrivet endast gäller för att förebygga och motverka vintertrötthet. Om du upplever nedstämdhet eller depression är det viktigt att uppsöka läkare.

Andra artiklar

Bli medlem

Bli medlem

Våra flexibla medlemskap finns i många varianter bara för att passa just dig och din träning.