Skillnaden mellan vilopuls och maxpuls

Din puls säger mer än du kanske tror. Att ha hög puls i viloläge kan vara ett tecken på att du är sjuk eller är på väg att bli, till exempel. Men vad är egentligen vilopuls och maxpuls? Vi förklarar skillnaden.

Ja, vad är vilopuls? Vilopulsen är den puls du har då du är helt avslappnad. Det bästa sättet att mäta vilopulsen är på morgonen då du är lugn, innan koffein eller jobb intar kropp och tankar. Om din vilopuls ligger på 60 betyder det att ditt hjärta pumpar 60 slag i minuten. En lägre vilopuls är ett tecken på att hjärtat är mer effektivt, vilket är vanligt hos vältränade personer. Gunde Svan sägs ha haft en vilopuls på 32 under sin skidkarriär, till exempel.

Hur mäter jag min vilopuls? Det finns flera sätt. Enklast är att ta pulsen på morgonen, strax efter att du vaknat, eller om du vilat 10–15 minuter. För att kunna jämföra puls från gång till gång är det viktigt att du mäter pulsen vid ungefär samma tidpunkt vid varje tillfälle. Börja förslagsvis när du nyss vaknat. Placera pek- och långfinger mot handled eller på sidan av halsen för att mäta pulsen. Ta tid en minut och räkna dina hjärtslag. En normal vilopuls brukar ligga på ca 60–80 slag i minuten, men det är ganska individuellt.

Okej, men vad är då maxpulsen? Den maximala pulsen som uppnås vid ansträngning kallas maxpuls. Detta högsta antal slag som ditt hjärta kan slå är också individuellt och till viss del genetiskt. Till skillnad från vilopuls så säger maxpuls inte jättemycket om huruvida du är vältränad eller inte. Rent generellt sjunker även maxpulsen med åldern.

Hur mäter jag maxpulsen? Att uppnå maxpuls genom träning är, som du redan räknat ut, betydligt mer ansträngande än att ta vilopuls. Det bästa är till exempel ett maxpulstest, med riktigt hårda intervaller i backe eller längre motlut. Du behöver vara både utvilad och uppvärmd för ett maxpulstest, så du orkar ta ut dig. För det är jobbigt att komma upp i maxpuls. Kör ett antal intervaller tills du inte orkar ta ett steg till: då är det läge att lägga dig ner, sätt fingertopparna mot handleden och räkna maxpulsen. För en mer ungefärlig uppskattning av maxpuls är uträkningen 220 minus din ålder en hyfsad indikator på var du ligger.

Vill du vara extra noga finns det specifika labb där du kan utföra maxpulstest. Det kan vara intressant att veta, men huvudsaken är alltid att du mår bra i din träning!

Andra artiklar

Bli medlem

Bli medlem

Våra flexibla medlemskap finns i många varianter bara för att passa just dig och din träning.