Träna med förkylning – detta ska du tänka på

Kan man träna med förkylning? Den frågan har nog de flesta som tränar regelbundet ställt sig. Men när är det farligt och när är det okej? Och hur länge ska man vänta på att träna efter förkylning?

Du känner dig i bra form och har energi. Träningen, oavsett om det är löpning, styrketräning, hiit eller någon annan träningstyp, flyter på. Du har kanske månader bakom dig av regelbunden träning med många pass per vecka. Men sen kommer det, de första förkylningssignalerna och efter några dagar står du där med feber, halsont och snuva. Känner du igen dig? Det är ofta förenat med stor frustration när man inte kan fortsätta som vanligt och få känna rejäl puls, mjölksyra och träningströtta muskler.

Förkylning är vår vanligaste infektion och orsakas av virus. Vanliga symtom är snuva, hosta, halsont och feber. Det brukar ta 7–10 dagar att bli frisk. Vissa symptom som hosta kan sitta i upp till några veckor. De flesta vuxna brukar ha 2-3 förkylningar per år, enligt Folkhälsomyndigheten.

Träna med förkylning – checklista

Eftersom vanliga förkylningsvirus kan leda till hjärtmuskelinflammation om man tränar så är det väldigt viktigt att du lyssnar på kroppen och hellre tar det säkra för det osäkra. Men vad innebär det? Enligt vårdguiden 1177 ska man tänka på följande:

  • Träna eller idrotta aldrig med feber. Vanligtvis brukar det räknas som feber om temperaturen är 38,0 grader Celsius eller högre.
  • Då det finns förhöjd risk för hjärtmuskelinflammation i början av en infektion så bör man ta det extra lugnt då.
  • Bara snuva men inte ont i halsen eller hosta? Vila de första dagarna. När du känner dig bättre kan du börja träna försiktigt igen.
  • Känner du dig sjuk eller har hosta eller ont i kroppen så bör du inte träna. När du mår bättre, det vill säga inte känner något av ovan, så kan du börja med lätt träning.

Vad innebär lätt träning och att träna försiktigt? Det är såklart individuellt men det kan handla om promenader, teknikövningar eller styrketräning där du inte tar ut dig. En bra grej att ha koll på är sin puls inklusive vilopuls.

När kan man träna som vanligt efter en förkylning?

Det är en sak att ta det lugnt när man känner sig som mest sjuk och bara vill bli frisk. Men när kroppen känns piggare och energin är tillbaka så vill man inget hellre än att blåsa på för fullt igen. Tumregeln är att du kan börja träna ordentligt igen när du är frisk. Men ta det lugnt de första veckorna så att du inte stöter på bakslag, och blir sämre igen. Har du haft en kraftig förkylning så räkna med att det kan dröja några veckor innan du kan träna helt som vanligt igen.

Förkylning och uppehåll – hur påverkar det formen?

En vanlig oro som är kopplad till träningsuppehåll på grund av förkylning, sjukdom, resa eller något annat är att man ska tappa formen – att kroppen helt enkelt presterar sämre. Centrum för Idrottsforskning har tittat på just detta och gått igenom en rad forskningsrapporter. Detta kommer man fram till:

  • Det krävs 2-4 veckors uppehåll för att syreupptagningsförmågan ska försämras. Personer med stor syreupptagningsförmåga tappar mer på uppehåll.
  • Träningsuppehåll under enstaka veckor, där du kan fortsätta använda musklerna i det dagliga livet, verkar inte ha någon större inverkan på styrkan eller muskelmassan.
  • Det går snabbt att ta igen för utebliven träning. Detta visar flera studier där man jämfört olika testgrupper.
  • Högintensitetsträning är en nyckel för att bibehålla den fysiska kapaciteten under perioder med reducerad träningsbelastning. Detta gäller styrketräning och konditionsträning.

Här är några läsvärda artiklar kring träning och hälsa

Andra artiklar

Bli medlem

Bli medlem

Våra flexibla medlemskap finns i många varianter bara för att passa just dig och din träning.