Träning för dig som jobbar sittandes

Om du har ett stillasittande och monotont arbete, exempelvis sitter framför en dataskärm och knattrar på ett tangentbord hela dagarna, så finns risk för att det uppstår en konstant spänning i musklerna.

Detta kan resultera både i försämrad blodcirkulation, förkortade och stela muskler, spänningshuvudvärk, nackspärr och problem med rygg och axlar.

Se därför till att bryta av det statiska sittandet och röra på dig minst en gång i timmen.

Ta till exempel en liten tur till vatten- eller kaffeautomaten, ställ dig upp och gör några axelrullningar, stretcha nacken, veva med armarna etc, så att du får igång cirkulationen och väcker liv i musklerna.

Se också till att din arbetsplats är ergonomiskt anpassad och har du ett höj- och sänkbart skrivbord – utnyttja det frekvent. Det viktiga är att du får variation i din arbetsställning under dagen.

Om man sitter stilla länge är det även lätt att glömma bort att röra på benen, vilket kan leda till vätskeansamlingar med ömma vader och svullna fötter som följd. Det bästa är som sagt att resa dig upp och gå omkring en stund då och då, men det finns även bra miniövningar som du kan göra sittandes för att få igång cirkulationen i benen – exempelvis trampa snabbt upp och ned med fötterna eller ”gå” på stället med stora kliv.

Du som har ett stillasittande arbete har dessutom mycket att vinna på att promenera eller cykla till och från jobbet.

Tänk också på din kroppshållning – inte bara på jobbet, utan alltid – oavsett om du står stilla, går eller sitter. En god hållning motverkar felbelastningar på muskler och leder, förbättrar blodcirkulationen och gör dig piggare.

Styrketräning är ett utmärkt sätt att stärka hela kroppen och förbättra hållningen. Fokusera lite extra på övningar som tränar muskulaturen i bröstrygg, axlar och mage. Och kom ihåg att stretcha musklerna ordentligt efteråt.

Vill du inte lyfta vikter är dragövningar med gummiband, rodd och simning bra alternativ.

För att få muskelspänningarna att släppa är det även en bra idé att göra avslappningsövningar – och passa gärna på att få en grundlig massage med jämna mellanrum, det löser upp muskelknutor, ökar blodgenomströmningen i musklerna och förbättrar rörligheten.

Andra artiklar

Bli medlem

Bli medlem

Våra flexibla medlemskap finns i många varianter bara för att passa just dig och din träning.