Upptäck Sveriges natur i sommar!

Det är dags att ta på sig vandringskängorna och packa ryggsäcken! Ge dig ut på äventyr i sommar och upptäck den fantastiska natur vårt land har att erbjuda. Här har du fyra vandringstips i Sverige att utforska under semestern – oavsett om du är nybörjare eller en erfaren vandrare.

Kungsleden i Lappland Kungsleden är en av Sveriges mest berömda vandringsleder och sträcker sig genom den storslagna fjällvärlden i Lappland – mellan Abisko och Hemavan. Leden är drygt 40 mil lång och har besökts av vandrare från hela världen. Här går du igenom fyra nationalparker och får uppleva mäktiga bergstoppar och sagolika fjällsjöar längs den utsatta sträckan. Kungsleden är tydligt markerad och broar finns utplacerade där det annars skulle vara svårt att ta sig över. Välj den del som passar din erfarenhetsnivå och njut av den spektakulära utsikten under din vandring. STF, svenska turistföreningen, har inte mindre än 16 fjällstugor längs Kungsleden. Stugorna ligger på avstånd mellan 10 till 20 kilometer. Mellan Kvikkjokk och Ammarnäs finns det inga STF stugor, men det erbjuds annat boende i begränsad omfattning.

Sörmlandsleden i Sörmland Sörmlandsleden är en vandringsled som tar dig genom den vackra och variationsrika naturen i Sörmland. Här kan du vandra genom skogar, över ängar, längs sjöar och genom historiska platser. Leden på 100 mil sträcker sig över hela Sörmland och erbjuder både kortare och längre sträckor för alla vandringsentusiaster. Terrängen är mycket varierande med allt från lite tuffare vandring till lättare promenader. Vill du övernatta på vägen finns det både vindskydd, stugor, hotell och vandrarhem längs sträckan. Eftersom leden börjar nästan mitt i Stockholm, vid Björkhagens tunnelbana, är det lätt att ta sig dit och du kan välja att gå korta dagsturer om du inte vill gå hela sträckan i ett svep.

Bohusleden i Bohuslän Bohusleden bjuder på en oförglömlig vandring längs den fantastiska västkusten i Bohuslän. Leden är totalt 34 mil och börjar söder om Göteborg och avslutas i Strömstad. Utforska den dramatiska kustlinjen, klippiga öar och idylliska fiskebyar. Och missa inte chansen att njuta av solnedgången över havet vid någon av de vackra rastplatserna längs Bohusleden. Bohusleden är mestadels lättvandrad, med några områden som har större nivåskillnader. Under etapp 1–18 är du nära tätorter vilket gör det lätt att avsluta och påbörja dig vandring – välj det som passar dig och ditt sällskap! Längs leden finns många natursköna campingplatser och det finns även vindskydd på vissa sträckor.

Skåneleden i Skåne För dig som söker en vandringsled närmare södra Sverige, är Skåneleden ett utmärkt alternativ. Här får du uppleva en varierad natur med allt från böljande kullar och vackra stränder till pittoreska byar. Den drygt 130 mil långa Skåneleden är uppdelad i sex delleder och här finns något för alla. Vandra genom Söderåsens nationalpark med ståtliga bokskogar eller välj en sträcka längs Österlen och få en mer strandnära vandring. Vill du i stället uppleva Kullabergs raukar och Falsterbohalvöns sandbankar kan du välja att vandra längs sträckan vid västkusten. Skåneleden kan vandras året om och för dig som vill ha ett fast basläger och göra dagsvandringar har STF många boenden i närheten.

Andra artiklar

Bli medlem

Bli medlem

Våra flexibla medlemskap finns i många varianter bara för att passa just dig och din träning.