Varför kurrar magen?

I en tyst föreläsningssal, på jobbintervjun eller under första dejten. Magen lyckas alltid kurra som mest när du önskar det som minst. Men varför gör magen ifrån sig de dova, morrande ljuden?

En mage som kurrar är helt naturligt, det beror helt enkelt på att tarmarna jobbar. Det finns särskilda muskler i våra tarmar som masserar och trycker fram maten, och ljuden uppstår när små luftfickor inne i tarmarna pressas runt. När vi har mindre mat i magen finns det ingenting i tarmen som dämpar ljuden, och det är därför kurret låter högre när vi är hungriga. Det blir som ett slags eko. Tänk dig själv att du skramlar med en burk som är halvfylld och en som är helfylld – det är den tomma burken som låter mest. En kurrande mage beror alltså inte på att vi är hungriga, men det är ett tecken för oss att det är dags att fylla på med ny energi.

Det finns några saker du kan tänka på om du upplever att din kurrande mage är ett stort problem. En sak är att försöka att äta i lugn och ro och tugga maten ordentligt, då sväljer du mindre luft som bidrar till att skapa oljuden. En annan sak är att skippa mat som skapar mycket gaser, som bönor, linser och kål.

Men viktigast av allt. En kurrande mage är en frisk mage, så var snäll mot kistan och var glad för allt gott den gör för dig.

Andra artiklar

Bli medlem

Bli medlem

Våra flexibla medlemskap finns i många varianter bara för att passa just dig och din träning.