Vila en extra dag efter sjukdom

När du ligger däckad i influensa är ett pass på gymmet förmodligen det sista som lockar. Och du gör helt rätt i att avstå träning med infektion i kroppen. Du ska helst vila en extra dag, för säkerhets skull. Här är fyra starka anledningar att vänta tills kroppen är helt kry igen.

Hjärtmuskelinflammation Lugn, risken att få hjärtmuskelinflammation är väldigt liten. Men bara att risken finns är skäl nog att vila en extra dag efter att alla sjukdomssymptom ebbat ut. Med tanke på de långvariga effekterna av en hjärtmuskelinflammation är ytterligare en lugn dag i soffan ett billigt pris. Inflammationen försämrar hjärtats förmåga att pumpa blodet i kroppen. Den går vanligtvis över av sig själv, men du behöver oftast vila länge och avstå tyngre träning i flera månader.

Njurproblem Hjärtat är inte det enda organet som tar stryk vid träning under sjukdom. Njursvikt är inte heller att leka med. Trots att du har två njurar behöver du vara rädd om bägge. Svåra njurskador är starkt förknippade med risk för hjärtinfarkt, hjärtsvikt och kroniska åkommor som kräver långvariga dialysbehandlingar.

Vanlig infektion förvärras av träning Om du anstränger dig fysiskt innan infektionen helt lämnat kroppen finns stor risk att febern och halsontet kommer tillbaka igen. Inte farligt kanske, men nog så irriterande att behöva ta ett par steg tillbaka igen och återvända till sängen. Särskilt eftersom du kunde stannat där en extra dag från början. Better safe than sorry, med andra ord.

Kroppen är inte mottaglig för träningen Hur mycket du än tar i så får du ingen positiv effekt av träning, om du är sjuk. Kroppen har redan fullt upp med att bekämpa infektionen. Så träning när du inte är helt frisk är slöseri mer både tid och energi. För du vill ju att tiden du investerar i träning ska ge resultat, eller hur?

Som du ser finns det flera anledningar att stå över och vila en extra dag. Då slipper du alla problemen ovanför och kan träna på som vanligt! I vår artikel träna med förkylning går vi igenom en checklista och hur formen egentligen påverkas av uppehåll.

Andra artiklar

Bli medlem

Bli medlem

Våra flexibla medlemskap finns i många varianter bara för att passa just dig och din träning.