« STC Magazine
Magazine Träning

Koll på kläder

Bra träning kräver bra träningskläder, men vissa varumärken gör tillvaron svårare. Här följer en lista med korrekta uttal så du slipper bli snackisen i fikarummet på din lokala sportbutik.

2XU
Märket har seglat upp som en storspelare på kompressionshimlen på senare år, men hur uttalar du det? ”Två-ex-u”, ”två-gånger-u” – nej på båda. Det här är vad du ska fråga efter i din sportbutik: ”two-times-you”. Så enkelt är det.

Nike
Phil Knight startade varumärket Nike och döpte det efter den grekiska mytologins bevingade segergudinna efter att första åren gått under namnet Blue Ribbon Sports. Den bekanta gudinnan till trots – hur varumärket uttalas har varit en segdragen tvist. Här är svaret: ”najki”. Den vanligaste felsägningen är ”najk”, men även det svenskklingande ”najke” förekommer. Nu vet du: ”najki” är korrekt uttal och infon kommer direkt från huvudkontoret i Oregon.

Kari Traa
Först dök märket upp i skidbacke och längdspår, men nu har norska Kari Traa hittat in på gymmen på allvar. Rätt uttal är ”kari-trå”. Namnet bakom varumärket är norska freestyleåkerskan Kari Traa, som har tre OS-medaljer hemma på spishällen: brons från Nagano 1988, silver från Turin 2006 och ett guld däremellan, från Salt Lake City 2002. Karis disciplin var puckelpist.

Adidas
Multinationella Adidas har tyskt ursprung och uttalas ”A-di-das”, tre hårda korta stavelser. Dra inte ut på något vokalljud, kör bara kort och hårt. Företagsnamnet går att härleda till en av grundarna Adolf ”Adi” Dassler. Som kuriosa kan nämnas att Adis bror Rudolf var med och drev upp bolaget innan de gick isär och Rudolf startade ett annat sportvarumärke, nämligen Puma.

Bli medlem
Välkommen in i gemenskapen
Välkommen att börja träna på någon utav våra 90 klubbar i Sverige
Sidan laddar