10 ingredienser att ha hemma för hälsosamma måltider

Hälsosam mat ska inte vara jobbigt att laga, därför är det en god idé att alltid ha bra basvaror hemma att utgå ifrån. Låt dig inspireras av våra 10 tips på ingredienser – som underlättar när du är sugen på ett hälsosamt mellanmål eller en smarrig lunch.

1. Avokadoolja (eller liknande olja för stekning och som smaksättare) Avokadooljan är full av antioxidanter, vitaminer och mineraler. Den är också rik på växtsteroler som håller kolesterolnivån nere. Avokadoolja är bra till stekning av till exempel fisk och skaldjur då den ger en nötig smak, men passar precis lika bra på sallad eller i en dressing.

2. Belugalinser Här har vi en proteinrik råvara som innehåller massa antioxidanter! Belugalinser håller ihop bra efter kokning vilket gör den perfekt i en sallad. Det går också att använda Belugalinser som ersättare till kött i grytor eller som tillbehör till fisk.

3. Citron En klassisk dunderkälla till c-vitamin! Den verkar också antibakteriellt och balanserar PH-värdet i kroppen. Ha citron i vattnet på morgonen eller använd juicen och skalet som smaksättare i mat (testa en skvätt i tomatsåsen till pasta, mums). Citron ger också en extra skjuts i smoothien!

4. Avokado Avokadon är inte bara tilltalande i utseendet, den är också fullproppad med antioxidanter, proteiner, vitaminer och mineraler. Skiva den på frukostmackan, ha den i din smoothie eller gör en smarrig avokadoröra som tillbehör. Eller ja, ät den precis som den är!

5. Lax eller annan fryst fisk Lax och annan fisk är perfekt att ha i frysen och går att variera i oändlighet. Fisk är en av våra viktigaste naturliga källor till d-vitamin och innehåller också nyttiga fetter som omega-3.

6. Ägg En bra proteinkälla att ha hemma, och en kär kompis på frukostbrickan för många. Koka ett gäng ägg och förvara i en låda i kylen för senare. Ägg innehåller ämnen som jod, selen och d-vitamin, dessutom är det ju väldigt gott.

7. Färska grönsaker Har du färska grönsaker hemma kan du komplettera vilken måltid som helst med en frisk hälsoboost. Grönsaker innehåller fibrer och hjälper till att hålla magen igång, dessutom är det mättande. Bra grönsaker att ha hemma är gröna blad (till exempel bladspenat), vitkål, zucchini, broccoli, gröna bönor eller ärter och blomkål.

8. Rotfrukter Med rotfrukter kan du slänga ihop en varm sallad, ugnsbakade rotsaker eller använda i grytor och soppor. Utöver att det är gott innehåller rotfrukter kostfiber, mineraler och vitaminer. Bra rotfrukter att ha hemma är palsternacka, sötpotatis, kålrot och morot - välj det du gillar bäst, och våga variera!

9. Bär, nötter och frukt Det spelar mindre roll för näringsvärdet om det är färska eller frysta bär och frukter. Näringsämnena finns där ändå, dessutom håller frysta produkter längre. Har du möjlighet att bunkra under bärsäsong - passa på! Perfekt att ha i smoothie eller på yoghurten, men också utmärkt som topping för gröt eller att äta precis som det är. Nötter är bra att ha till hands om du behöver snabb energi, nötter har ett högt energivärde och mängden näringsämnen är många.

10. Kyckling En proteinkälla med lägre fetthalt som är omtyckt av många, och som dessutom innehåller vitaminer, mineraler och järn. Ät till sallad, i ugn tillsammans med rotsaker eller som ingrediens i grytor och soppor. Kanon att ha på lager i frysen, spana in dessa recept för inspiration!

Lycka till och njut av det lilla - det ska vara gott att äta hälsosamt!

Andra artiklar

Bli medlem

Bli medlem

Våra flexibla medlemskap finns i många varianter bara för att passa just dig och din träning.