Så får du i dig 500 gram frukt och grönt om dagen

Frukt och grönt är både gott och nyttigt. Rekommendationen är att få i sig ungefär 500 gram av de båda dagligen. På så vis mår både kropp och knopp bra. Men hur vet du att du får i dig tillräckligt? Här kommer några smarta tips.

Broccoli, spenat, tomater och andra grönsaker bör ta en rejäl plats på middagstallriken. Fullproppade med proteiner, antioxidanter och fibrer som mättar bra och håller dig friskare. Men att stå och väga varje litet ruccolablad för att exakt få i dig 500 gram går såklart inte. Lyckligtvis finns det enklare sätt att hålla koll på vad du får i dig, utan stress eller press. Här är tre smarta tips att ta med in i köket.

Gör matlista eller schema Låter kanske lite tråkigt? Men det är faktiskt effektivt att planera dina måltider för att få en bättre variation. Du vill ju inte käka makaroner och ketchup sju dagar i veckan. Blanda ris och potatis med kött, fisk eller vego-alternativ. På samma sätt kan du väva in avokado, gurka, sallad och andra gröna godbitar i måltiderna.

Sprid ut över varje måltid En halv banan till filmjölken eller några skivor paprika på mackan är två smarriga frukostalternativ. Eller varför inte smaksätta morgonkvargen eller smoothien med en näve blåbär och hallon? Gör samma för lunch och middag, med mycket krispiga grönsaker på tallriken. Gärna med en frukt som efterrätt.

Snacksa innan middagen Grönsaker är som sagt lika nyttigt som gott. Hacka upp morotsstavar, gurkstavar och selleristjälkar och snacksa på innan middagen ställs fram på bordet. Det lindrar den värsta hungern och säkerställer att du får i dig massa nyttigheter. Dessutom brukar det vara en hit hos barnen.

Nu kommer dessutom snart sommaren, med färska jordgubbar och annat härligt att fylla tallriken med!

Andra artiklar

Bli medlem

Bli medlem

Våra flexibla medlemskap finns i många varianter bara för att passa just dig och din träning.