Ägg – påskbordets supermat

Ägg är inte bara gott utan även en riktig vitaminbomb. Så när påskmaten står framdukad behöver du inte snåla på äggen, snarare tvärtom! Unna dig några stycken så grundar du ordentligt för kommande träningspass.

Genom åren har många frågor och fakta diskuterats om äggen. Höjer du kolesterolvärdet med för mycket ägg? Är vitan nyttigare än gulan? Och är det inte väldigt mycket fett i dem? Idag vet vi dock att ägg är en av de mest kompletta näringskällorna som finns. Här är några exempel på allt bra de ovala godbitarna gör för dig och din träning.

Ökar antalet röda blodkroppar

Jodå, redan före passet gör några ägg som sagt susen. De innehåller väldigt mycket järn, ett mineral som din kropp behöver för att bilda röda blodkroppar och transportera syre i kroppen. Detta gäller för såväl styrka som uthållighet och konditionspass. Ägget innehåller också mycket omättat fett och nästan inga kolhydrater: en guldgruva för alla sorters träning!

Förbättrar återhämtning

Ägg är bra käk innan tuffa träningspass, men även finfin föda efteråt. En massa goda proteiner och aminosyror påskyndar nämligen återhämtningen. Proteiner både reparerar muskler och bygger muskelvävnad efter tyngre träningspass. Äggets höga halter selen, B-12 och e-vitamin hjälper kroppen att lappa ihop sig efter träning.

Innehåller viktig D-vitamin

I Norden är solljus en bristvara under vinterhalvåret, då behöver många av oss D-vitamin som tillskott. Efter fet fisk så är ägg det födoämne som innehåller mest D-vitamin. Forskning visar att D-vitaminbrist även kan påverka muskelstyrkan. Lyckligtvis hjälper äggets superkrafter till mot båda dessa problem.

Kokta ägg är lika nyttiga som råa, detsamma gäller både gulan och vitan. Så avnjut äggen i alla varianter.

Andra artiklar

Bli medlem

Bli medlem

Våra flexibla medlemskap finns i många varianter bara för att passa just dig och din träning.