Är det bra att träna på morgonen utan att ha ätit före?

Det är ganska individuellt om man mår bra av att träna på fastande mage eller inte. Många har svårt att få i sig någonting att äta direkt på morgonen och känner att de behöver röra på sig en stund innan, medan andra måste ha frukost så fort de vaknar för att inte krevera.

Det optimala är förstås att äta en rejäl frukost och sedan vänta 2-3 timmar innan du tränar. Då håller sig blodsockret på en jämn och bra nivå och du orkar mer.

Äter du tätare inpå träningen är det större risk att du får håll, men självklart kan det bära emot att gå upp två timmar tidigare bara för att hinna äta. Samtidigt är det dumt att offra sömn bara på grund av det, så har du inte tid att äta innan träningen kan du träna på tom mage och sedan äta en ordentlig frukost efteråt. Har du svårt att få i dig något på morgonen och ska träna relativt tidigt, kan du även äta ”frukost” på kvällen innan, men se då till att målet innehåller så lite fibrer och fett som möjligt.

Vatten behöver du emellertid alltid få i dig, helst både innan, under och efter träningen.

Ett annat alternativ, om du känner att du verkligen måste få i dig någonting innan du tränar, är att du äter något litet, som exempelvis en halv banan eller någon annan frukt, precis när du vaknar. Då får magen något att jobba med, du får i dig lite energi och det hinner i alla fall gå en stund innan du börjar träna så du förhoppningsvis slipper håll. Sedan äter du en större frukost direkt efter passet.

Vissa studier visar att man kan få nominellt bättre resultat vid konditionsträning på fastande mage och att fettförbränningen under själva passet ökar om man inte äter frukost innan. Samtidigt tar kroppen mer energi från protein om du tränar på tom mage och då finns risken att du förlorar mer muskelmassa än om du ätit några timmar före passet.

Men om du äter direkt efter träningen och får i dig tillräckligt mycket protein överlag brukar kroppen emellertid kompensera detta under dagen och i slutändan blir skillnaden inte särskilt stor.

Det viktigaste är helt enkelt att hitta det upplägg som passar bäst för dig och som fungerar i din vardag.

Andra artiklar

Bli medlem

Bli medlem

Våra flexibla medlemskap finns i många varianter bara för att passa just dig och din träning.