Är det hälsosamt med proteinpulver och annat tillskott?

För de allra flesta räcker det gott och väl med att äta en varierad och fullvärdig kost och proteinpulver är sällan nödvändigt för vardagsmotionären. Farligt är det däremot inte. Proteinpulver görs oftast av vassle, vilket är en naturlig biprodukt från osttillverkningen, som filtreras och renas tills det får en så hög proteinhalt som möjligt. Så innehållet är i princip detsamma som du kan få i dig via födan, bara i en mer koncentrerad form. Om man styrketränar hårt med avsikt att bygga muskler brukar man rekommenderas ett intag av mellan 2-3 gram protein per kilo kroppsvikt och dag. Ibland kan det vara svårt att hinna få i sig den mängden protein via maten, dessutom blir det ofta väldigt dyrt. Då kan proteinpulver vara ett bra alternativ eftersom det ger en stor mängd protein till ett relativt lågt pris. Vassleprotein stimulerar även muskelproteinsyntesen vilket gör att kroppsbyggare ofta kan ha god behållning av att ta det i samband med träningen. Men för gemene man som äter nyttigt och endast tränar för att må bra är det som sagt ganska onödigt att ta proteinpulver.

Precis som med proteiner bör du i största möjliga mån försöka få i dig de näringsämnen du behöver via kosten och om du äter hälsosamt behövs normalt sett inga tillskott. Ibland kan det dock vara nödvändigt att ta någon typ av kosttillskott för att lättare komma tillrätta med eventuella brister, trötthet eller hormonrubbningar. Tränar du på hög nivå och vill förbättra dina resultat kan du också ha viss nytta av (lagliga) tillskott för att maximera kroppens förutsättningar att prestera. Du bör emellertid alltid vara uppmärksam på vad preparaten innehåller eftersom vissa ämnen kan minska eller öka effekten av mediciner, ta ut varandra eller påverka kroppen på andra oväntade sätt. Många tillskott kan också innehålla samma ämnen och om du tar flera olika medel samtidigt kan det innebära att du överdoserar något som kanske inte alls är bra att få i sig för mycket av. Så blanda inte olika kosttillskott hej vilt eller ät något bara för att det ”sägs” vara bra, utan kolla upp OM – och i så fall vad – du verkligen behöver och försök hitta ett tillskott som innehåller just det ämnet i lagom dos.

Att ta kosttillskott är i sig inte ohälsosamt och du kan absolut ha nytta av det om behovet finns, men om du för övrigt är frisk och kry är det många gånger bara en extra kostnad som du kan avstå ifrån. Och vad du än gör, köp aldrig några mystiska preparat från okända källor på nätet, utan håll dig till välkända tillverkare som är tydliga med vad produkterna innehåller.

Andra artiklar

Bli medlem

Bli medlem

Våra flexibla medlemskap finns i många varianter bara för att passa just dig och din träning.