Boosta hälsan med fem nyttiga grönsaker

Ni har säkert hört det tidigare, vikten av en varierad kost. Det kan vara just det som får dig att klara din sista reps eller maximera din konditionsträning. Här är fem grönsaker som är hälsosamt att få i sig regelbundet.

Vitaminer, mineraler och folsyra! Här hittar du flera grönsaker som är fyllda med dessa nyttigheter. Byt ut eller lägg till i din kost, gör det som är lättast för dig.

1. Spenat Spenat är en rik källa av vitamin A, folsyra och vitamin K, vilka är tre viktiga vitaminkällor som kroppen behöver. Den är dessutom full av antioxidanter och folsyra. Folsyra är viktig för att kunna producera protein och bygga muskler. En portion babyspenat innehåller flera dagars behov av vitamin K, vilket är en tredjedel av det rekommenderade intaget av vitamin A, E, C, folat och kalium.

2. Broccoli Grönsaken är en innehållsrik källa till mineraler som kalcium, magnesium och zink som hjälper till att hålla benen starka. Den är också full av fibrer och antioxidanter vilket är en av de största anledningarna till att äta broccoli. Ett tips när du kokar dina grönsaker är att använda vattenavkoket till en buljong eller sås för att ta del av alla vitaminer!

3. Avokado Tillsammans med sina hälsosamma mättande fetter har avokadon ett högt innehåll av folat och kalium som är bra för att göra benen starka. Grönsaken är även en god källa till fiber, vitamin E, K och B6 som är viktigt för vårt nervsystem och ämnesomsättning. Avokado i din smoothie passar bra efter din träning.

4. Purjolök Denna lök är den nyttigaste i lökfamiljen och innehåller höga halter av vitaminer, mineraler och fibrer. Purjolöken anses ha antiinflammatoriska förmågor och innehåller ett fibrer kallat inulinfiber som sätter fart på matsmältningen. Den innehåller även prebiotika som stimulerar tillväxten av den goda bakterien probiotika som möjliggör upptagningen av näringsämnen bättre. Byt gärna ut den vanliga gula löken mot purjolök för att ta del av de goda fördelarna.

5. Linser Linser har en stor mängd av vitaminer, mineraler och kolhydrater som hjälper dig att hålla energinivån uppe. De är dessutom rika på fibrer, antioxidanter och aminosyror som är bra för muskeluppbyggnaden när du tränar. Den höga halten på fibrer hjälper till med matsmältningen och ger en god mättnadskänsla.

Det finns mängder av nyttiga och goda grönsaker utöver den vanliga gurkan och tomaten – som också är väldigt nyttiga. Variera kosten och låt det smaka!

Andra artiklar

Bli medlem

Bli medlem

Våra flexibla medlemskap finns i många varianter bara för att passa just dig och din träning.