Bra att veta om kolhydrater

Ordet kolhydrater har i vissa sammanhang oförtjänt dåligt rykte. Men att få i sig bra kolhydrater är en förutsättning för en varierad kost som ger dig energi. Faktum är att kolhydrater är vår viktigaste källa till just energi. Låt oss berätta mer.

Kolhydrater delas in i de tre grupperna socker, fiber och stärkelse. Förutom att kolhydrater boostar kroppen med energi så stabiliserar de ditt blodsocker samt minskar risken för fetma och typ 2-diabetes. Men gäller det vilka kolhydrater som helst då? Nej, inte riktigt, kolhydrater finns nämligen i en mängd olika typer av livsmedel där vissa är betydligt mer hälsosamma än andra. Väljer du rätt kolhydrater går listan med hälsosamma fördelar att göra riktigt lång.

Snabba och långsamma kolhydrater Långsamma kolhydrater, såsom baljväxter, råg och havreprodukter, tas långsammare upp i blodet och stabiliserar i sin tur blodsockret. Denna effekt gör att du både på kort och lång sikt blir piggare och mår bättre. Snabba kolhydrater, som till exempel godis och bakverk innehåller mycket socker men lite näring, det ger ett snabbt blodsockersvar som för det mesta anses mindre bra. Ofta blir du snabbt pigg och alert, men energin och mättnadskänslan dalar fort. Kolhydrater med mycket socker gör det knepigt för kroppen att ge plats åt näringsrik mat och samtidigt undvika att få i sig mer energi än vad du gör av med.

Tips på mättande och energirika kolhydrater En enkel riktlinje är att leta efter fiberrika produkter samt mat gjord på fullkorn. Här är lite hjälp på traven när du planerar nästa inhandling.

  • Grönsaker – gärna broccoli, blomkål eller ärtor
  • Frukt – gärna ett par olika per dag
  • Bönor och linser
  • Knäckebröd och bröd av råg
  • Havregryn och nyckelhålsmärkt müsli
  • Fullkornspasta och bönpasta

Andra artiklar

Bli medlem

Bli medlem

Våra flexibla medlemskap finns i många varianter bara för att passa just dig och din träning.