Därför ska du välja ekologiskt – en kort guide till vad det innebär

Du är förmodligen redan medveten om att det är en god idé att köpa ekologisk mat – djuren har det bra och din kropp slipper onödiga tillsatser. Dock kostar det oftast lite mer i matbutiken, men faktum är att det många gånger kan vara värt den kostnaden, i den mån det går. Här berättar vi varför!

Du slipper konstgjorda tillsatser Som du säkert redan vet innehåller ekologiska produkter färre tillsatser. Väljer du KRAV-märkta livsmedel slipper du till exempel färgämnen, konserveringsmedel och sötningsmedel – perfekt för dig som vill äta så naturlig mat som möjligt.

Du främjar en bättre välfärd för djur Det ställs alltid högre krav vid ekologisk djurhållning, vilket betyder att djuren lever ett mycket bättre liv och tillåts vara utomhus i större utsträckning. Kossorna betar mer, hönorna är utomhus och pickar och grisarna går på grönbete. En morot som kanske får dig att välja ekologiskt allt oftare. Djuren har det bra och du får i dig bra näring – win win!

Du undviker onödig antibiotika Visste du att ungefär hälften av all antibiotika inom EU går till våra djur? Att äta kött innehållandes antibiotika innebär faktiskt en fara för din hälsa, i och med en ökad risk för antibiotikaresistens. Ekologisk djurhållning betyder däremot att djuren föds upp med relativt lite antibiotika och får aldrig antibiotika i onödan eller i förebyggande syfte.

Du värnar om framtiden Många gånger kostar ekologisk mat lite mer än oekologiskt – dock inte alltid. Men att välja KRAV-märkt och ekologisk mat innebär även att du värnar om jordbruksarbetare, miljön och framtida generationer. Du bidrar helt enkelt till en mer hållbar värld där skogar frodas, fiskar simmar i våra hav och den biologiska mångfalden berikas!

Andra artiklar

Bli medlem

Bli medlem

Våra flexibla medlemskap finns i många varianter bara för att passa just dig och din träning.