Den magiska sellerijuicen – myt eller sanning?

2019 års största hälsotrend är utan konkurrens sellerijuicen. Men varför sägs den vara så nyttig och är det egentligen bara en bluff? Meningarna om juicens effekter är lika delade som stjälkarna på sellerin.

Hälsovinsterna som grönsaken (som egentligen är en ört) sägs ge är oändliga. Sellerjuicens fader, Anthony Williams, har skrivit flera böcker om hälsa och är grundare till ”the celery juice movement”. Enligt honom är den magiska drycken ett kraftfullt läkeverktyg mot alla typer av akuta och kroniska sjukdomar. Dessutom berättar influencers, kändisar och hälsogurus om att juicen gör att man sover bättre, slipper magbesvär, lindrar migrän och får vackrare hy.

Sellerins egenskaper sägs bland annat rena levern från toxiner och tungmetaller samt återskapa friska leverceller, återställa magsyrebalansen och boosta kroppen med A, C och K-vitamin, folsyra, kalium, fibrer och kraftfulla antioxidanter.

Visst låter det bra, men kan det här verkligen vara sant? Nja.

Många näringsterapeuter hävdar att sellerijuice är ungefär lika nyttigt som att dricka ett glas vatten med lite gurka, alltså ingenting som gör underverk för din hälsa. Och om man tittar på det faktiska näringsinnehållet i en selleri består den av 95% vatten. Men om juicen gör att du känner dig friskare, piggare och gladare – drick på för tusen! Forskningen på sellerjuicens effekter på hälsan är tveksamma, men placeboeffekten är det inte.

Så hur gör du den där sellerijuicen egentligen? Det är lätt som en plätt och kräver bara en ingrediens, selleri! Köp ett knippe ekologisk selleri, skölj och skär av roten. Sedan är det bara att köra ner sellerin i en juicer eller råsaftcentrifug. Har du inte det går det lika bra att använda en mixer, men då behöver du sila vätskan efteråt så det blir en klar juice. Enligt Anthony Williams ska juicen drickas på fastande mage, 45 minuter innan frukost – och det magiska intaget för maximal effekt är 4,7 dl.

Andra artiklar

Bli medlem

Bli medlem

Våra flexibla medlemskap finns i många varianter bara för att passa just dig och din träning.