Ät mera färskpotatis!

Kokt färskpotatis med smör och salt, i en somrig potatissallad eller varför inte rostad i ugnen? Som vi längtat efter den goda lilla knölen – äntligen är den här. Och det bästa är att den är inte bara är makalöst god, utan både nyttig och snäll mot plånboken.

Rik på Vitamin C Färskpotatissäsongen inleds i maj och håller på fram till augusti. Till skillnad mot vinterpotatisen har färskpotatisen tunnare skal och skördas när bladen fortfarande är gröna. Den älskade knölen innehåller mycket vitamin C och i skalet sitter det massor av fibrer – så skala inte potatisen utan nöj dig med att skrubba den under vatten. Färskpotatisen är både god och näringsrik, men ganska kalorifattig – så glöm inte att komplettera måltiden med andra mer näringstäta livsmedel.

Visste du att kall färskpotatis är extra nyttig? När den kallnat har nämligen stärkelsen i potatisen omvandlats till så kallad resistent stärkelse vilken passerar osmält genom tarmsystemet. Det ger tarmbakterierna näring och du känner dig mätt längre. Så har du kokt färskpotatis över efter middagen, släng den för gud skull inte. Skiva och ha på mackan eller hacka upp och gör en somrig sallad. Här kommer ett enkelt recept:

Ingredienser:

Kokt kall färskpotatis

1 knippe Rädisor

1 liten Rödlök

Bladspenat

Sparris (kokt eller stekt)

Kapris


Dressing

3 msk rapsolja

1 msk vinäger

2 tsk Dijonsenap

Salt

Peppar

Lite honung

Gör såhär:

Hacka potatisen, skiva grönsakerna och koka/stek sparrisen. Vänd runt allting i en stor skål. Blanda ingredienserna till dressingen separat och häll över. Låt stå och dra en liten stund innan du äter.

Andra artiklar

Bli medlem

Bli medlem

Våra flexibla medlemskap finns i många varianter bara för att passa just dig och din träning.