FODMAP – kosthållning för IBS-magar

Magont, gaser och diarré eller förstoppning. Låter det som en vanlig dag i ditt liv? Du är inte ensam. Över en miljon svenskar lever med IBS och symptomen är i de flesta fall helt ofarliga, men kan vara besvärliga. Det finns åtgärder du själv kan ta till för att minska besvären – som kosthållningen Fodmap.

IBS står för Irritable bowel syndrome; ett tillstånd som gör att mag- och tarmkanalen inte kan arbeta och röra på sig som den ska. Personer med IBS upplever ofta magont och diarré eller förstoppning. Läs mer om mat och IBS.

FODMAP – så fungerar det

De senaste fem åren har en kosthållning kallat FODMAP spridit sig över världen. Metoden går ut på att utesluta vissa livsmedel för att sedan successivt återinföra dessa. FODMAP är en förkortning som står för: Fermenterbara, Oligo- Di- och Monosackarider och sockeralkoholer (Polyols på engelska).

Vad livsmedel med ”hög FODMAP” har gemensamt att de är jäsningsbara, det vill säga har en hög halt av kolhydrater som jäser och bildar gaser när de bryts ner i tjocktarmen. Personer med IBS har alltså särskilt svårt att bryta ner dessa kolhydrater, vilket i sin tur bildar uppblåsthet, magont och diarré eller förstoppning.

Livsmedel med hög FODMAP delas in i fyra kategorier

Fruktos – fruktsocker som återfinns i både frukter och grönsaker

Laktos – mjölksocker som återfinns i mejeriprodukter från kor, får och getter

Oligosackarider – kostfiber som återfinns i bland annat ärtor, bönor, linser, vitlök och vete

Sockeralkoholer – sötningsmedel som återfinns i tuggummi och halstabletter men som också finns naturligt i exempelvis avokado och svamp


FODMAP utesluter livsmedel

Idén bakom FODMAP är alltså att under en period, ungefär 4–6 veckor, utesluta dessa livsmedel för att sedan successivt återinföra dem igen. På så sätt skapas en förståelse kring vilka livsmedel tarmarna har svårt att bearbeta. Kom ihåg att det alltid kan vara bra att rådgöra med en läkare eller kostrådgivare innan du påbörjar en särskild kosthållning.

FODMAP har varit etablerat sedan början av 2000-talet och introducerades av Dr. Peter Gibson och Dr. Sue Shepherd.

Andra artiklar

Bli medlem

Bli medlem

Våra flexibla medlemskap finns i många varianter bara för att passa just dig och din träning.