Magnesium – viktig mineral för dig som tränar

Äter du tillräckligt med magnesium? Om inte kanske det är dags att se över kosten – och även addera kosttillskott. Särskilt om du tränar och vill hålla musklerna i gott skick.

Varför bör du få i dig magnesium? Magnesium behövs bland annat för produktionen av protein, för omsättningen av kalcium samt för normal nerv- och muskelfunktion. Musklerna behöver och mår bättre av magnesium vid träning. Kroppen kan själv inte bilda magnesium, utan vi kan bara få i oss det via mat eller kosttillskott. I livsmedel finns magnesium i bladväxter som spenat, baljväxter som jordnötter, fullkornsprodukter som havregryn samt i kött, fisk och skaldjur. Med dagligt kosttillskott kan du ytterligare höja magnesiumnivåerna i kroppen – om det skulle behövas. Innan du tar kosttillskott så bör du först läsa igenom Livsmedelsverkets rekommendationer.

Magnesium och träning – positiva effekter

Nedan har vi samlat fyra positiva effekter som magnesium bidrar med för din kropp och dina muskler, och varför det är viktigt för dig som tränar.

Magnesium hjälper muskler att slappna av Förenklat kan man säga att kalcium och magnesium är varandras motpoler, men som ändå jobbar tillsammans. Kalcium hjälper till vid muskelbyggnad, medan magnesium hjälper musklerna att slappna av. Dessutom är magnesium nödvändigt ner på cellnivå, för att utvinna energi vid träningen. Exakt hur då? Kolla in nästa punkt.

Förbättrad uthållighet och prestation Det finns studier som visar att ett bra och jämnt magnesiumintag sänker laktatnivåer och höjer glukosnivåer vid träning. Du orkar alltså mer innan mjölksyran smäller till och slipper dessutom jobbiga blodsockerdippar vid långa pass. Magnesium är en dubbelverkande mirakelmineral under uthållighetsträningen, med andra ord!

Förbättrar mental hälsa Sömn och återhämtning är minst lika viktigt som passen på gymmet, som vi skrivit om i tidigare artiklar. Tack vare att magnesium minskar trötthet och utmattning kan du både få fysiska och även psykiska fördelar med att tillgodose kroppens magnesiumbehov. God sömn och utvilad kropp bidrar som bekant jättemycket för god mental hälsa.

Förbättrar även allmänhälsan Kroppen är mer än bara muskler. Magnesium påverkar kroppens cirkulationssystem, bland annat hjärtat. Detta medför att magnesium hjälper till att hålla blodtrycket på normala nivåer. Dessutom bidrar magnesium till ett starkare skelett. Sjunker magnesiumdepåerna i kroppen tär det istället på kalciumlagren, som också bidrar till att stärka skelettet. Med bra magnesiumnivåer mår skelettet bättre, vilket är viktigt ju äldre man blir.

Kosttillskott är bra vid träning, men viktigast av allt är såklart att äta ordentligt!

Andra artiklar

Bli medlem

Bli medlem

Våra flexibla medlemskap finns i många varianter bara för att passa just dig och din träning.