Magnesium – en viktig mineral!

Äter du tillräckligt med magnesium? Om inte kanske det är dags att se över kosten – och även addera kosttillskott. Särskilt om du tränar och vill hålla musklerna i gott skick.

Varför bör du äta magnesium? Dina muskler både behöver och mår bättre av magnesium vid träning, helt enkelt. Dessutom kan kroppen själv inte bilda magnesium, utan vi kan bara få i oss det via mat. Spenat, nötter och havregryn är några naturliga källor med magnesium. Med dagligt kosttillskott kan du ytterligare höja magnesiumnivåerna i kroppen. Här är fyra positiva effekter som magnesium bidrar med för din kropp och dina muskler.

Magnesium hjälper muskler att slappna av Förenklat kan man säga att kalcium och magnesium är varandras motpoler, men som ändå jobbar tillsammans. Kalcium hjälper till vid muskelbyggnad, medan magnesium hjälper musklerna att slappna av. Dessutom är magnesium nödvändigt ner på cellnivå, för att utvinna energi vid träningen. Exakt hur då? Kolla in nästa punkt.

Förbättrad uthållighet och prestation Det finns studier som visar att ett bra och jämnt magnesiumintag sänker laktatnivåer och höjer glukosnivåer vid träning. Du orkar alltså mer innan mjölksyran smäller till och slipper dessutom jobbiga blodsockerdippar vid långa pass. Magnesium är en dubbelverkande mirakelmineral under uthållighetsträningen, med andra ord!

Förbättrar mental hälsa Sömn och återhämtning är minst lika viktigt som passen på gymmet, som vi skrivit om i tidigare artiklar. Tack vare att magnesium minskar trötthet och utmattning kan du både få fysiska och även psykiska fördelar med att tillgodose kroppens magnesiumbehov. God sömn och utvilad kropp bidrar som bekant jättemycket för god mental hälsa.

Förbättrar även allmänhälsan Kroppen är mer än bara muskler. Magnesium påverkar kroppens cirkulationssystem, bland annat hjärtat. Detta medför att magnesium hjälper till att hålla blodtrycket på normala nivåer. Dessutom bidrar magnesium till ett starkare skelett. Sjunker magnesiumdepåerna i kroppen tär det istället på kalciumlagren, som också bidrar till att stärka skelettet. Med bra magnesiumnivåer mår skelettet bättre, vilket är viktigt ju äldre man blir.

Kosttillskott är bra vid träning, men viktigast av allt är såklart att äta ordentligt!

Andra artiklar

Bli medlem

Bli medlem

Våra flexibla medlemskap finns i många varianter bara för att passa just dig och din träning.