Maximera din förbränning med rätt kost

Genom att kombinera din träning med rätt kost kan du hjälpa kroppen att tillgodogöra sig träningen, bygga upp musklerna och maximera fettförbränningen.

Vill du gå ner i vikt bör intaget av kalorier understiga det du gör av med, men du måste fortfarande se till att få i dig alla ämnen som kroppen behöver. Brister på olika näringsämnen kan nämligen medföra hormonrubbningar som gör att du lagrar fett även om du äter mindre.

Rivstarta förbränningen redan på morgonen med en kopp svart kaffe och en rejäl frukost, ät sedan både lunch och middag, samt två-tre mellanmål varje dag, så slipper du blodsockerfall och onödigt sötsug. Genom att äta lite, men ofta, håller du dessutom förbränningen på topp hela dagen.

Fibrer och långsamma kolhydrater, som bland annat finns i frukt, baljväxter, råris och fullkornsprodukter, får magen att arbeta och håller dig mätt länge, vilket både ökar förbränningen och minskar risken för att du ska stoppa i dig onyttiga saker mellan målen.

Inkludera högvärdigt protein i alla måltider, exempelvis från kött, fisk, kyckling – eller baljväxter och spannmål om du är vegetarian. Det hjälper kroppen att bevara muskelmassan när du går ner i vikt, vilket samtidigt har en positiv effekt på förbränningen eftersom muskler förbrukar mycket energi.

För att aktivera musklernas återhämtningsprocess och maximera fettförbränningen är det extra viktigt att äta ett mindre mellanmål innehållande både proteiner och kolhydrater direkt efter träningen.

Heta kryddor, som chili och kajennpeppar, förhöjer inte bara smaken på maten, de höjer också kroppstemperaturen och ökar därmed även förbränningen.

Minska ner på fettet i maten, men uteslut det inte helt – det kan ha negativ effekt på förbränningen. Kroppen behöver alltid en viss mängd fett, bland annat för att kunna ta upp fettlösliga vitaminer, men det är viktigt att du väljer rätt fett.

Ät gärna fet fisk, som lax och makrill, då de innehåller mycket nyttigt Omega-3 och använd enkelomättade fetter, som exempelvis olivolja, i matlagningen istället för margarin.

Se upp med lightprodukter! De kanske innehåller en mindre mängd fett, men många är riktiga sockerbomber. Så läs innehållsförteckningen ordentligt innan du köper!

Frukostflingor är en annan produkt som vanligtvis innehåller mycket mer socker än man tror. Och socker är ju i grund och botten snabba kolhydrater, vilket du ska försöka undvika överlag. Enda gången du egentligen kan ha nytta av snabba kolhydrater är om du behöver fylla på med energi strax innan, under eller efter träningen.

Andra artiklar

Bli medlem

Bli medlem

Våra flexibla medlemskap finns i många varianter bara för att passa just dig och din träning.