Maximera ditt naturliga proteinintag

Protein innehåller aminosyror som är nödvändiga för att underhålla kroppens funktioner, bibehålla immunförsvaret, bygga muskler och bilda hormoner. Och vi måste få i oss proteiner via födan för att förse kroppen med de åtta livsviktiga aminosyror som den inte kan tillverka själv.

När man tränar aktiveras en nedbrytningsprocess i kroppen, vilket innebär att det är extra viktigt att få i sig tillräckligt med protein för att musklerna ska kunna återhämta sig och växa. Mellan 1,5 och 2 gram protein per kilo kroppsvikt varje dag är det som rekommenderas vid styrketräning, lite mindre om du främst tränar kondition och uthållighet.

Proteinpulver kan vara ett bra alternativ om man har ont om tid eller har svårt att få i sig proteinet på annat sätt. Men det allra bästa är så klart att äta en varierad kost och inkludera fullvärdigt protein i alla måltider. Med fullvärdigt protein menas att proteinet innehåller alla de essentiella aminosyror som kroppen behöver i så pass stora mängder att de täcker behovet och samtidigt är möjliga för kroppen att ta upp.

Fullvärdigt protein finns främst i animaliska produkter, såsom kött, fisk, fågel, ägg, mjölkprodukter och ost. Icke fullvärdigt protein, det vill säga proteiner som saknar eller har för lite av en eller flera livsviktiga aminosyror, finns exempelvis i spannmål, potatis, majs och baljväxter, som ärtor, bönor och linser.

Om du är vegetarian eller vegan och ditt primära proteinintag sker via icke fullvärdiga proteinkällor behöver du i regel äta mer varierat för att säkerställa att du får i dig alla aminosyror i tillräcklig mängd.

En kombination av spannmål och baljväxter ger oftast ett komplett intag som kan likställas med fullvärdigt protein.

För att maximera ditt naturliga proteinintag behöver du med andra ord se till att äta tillräckligt av de livsmedel som innehåller fullvärdigt protein.

Och om ditt intag endast sker via vegetabiliska proteiner, kombinera lämpliga alternativ för att få i dig samtliga aminosyror. www.proteinkvalitet.se är en bra sida om du vill ta reda på vilka aminosyror som finns i olika livsmedel, samt i vilka mängder de förekommer.

Andra artiklar

Bli medlem

Bli medlem

Våra flexibla medlemskap finns i många varianter bara för att passa just dig och din träning.